Nadenken

Hoe herken je fake news?

Fake news of nepnieuws verspreidt zich razendsnel op sociale media. Soms is het niet gemakkelijk om nepnieuws te onderscheiden van echt nieuws. De leerlingen van basisschool Paviljoen in Schaarbeek zijn ondertussen wel fake news experts, dankzij de lessen van juf Nymfe.

1. Wat is fake news?

Fake news of nepnieuws is nieuws dat niet waar is. Het wordt steeds vaker verspreid via filmpjes op sociale media. Fake news kan gevaarlijk zijn, omdat je geld kan verliezen (door reclame) of je vertrouwen in de echte media kan verliezen.

Basisschool Paviljoen in Schaarbeek wil dit probleem aanpakken. Daarom heeft juf Nymfe een filmpje gemaakt over een zogezegde colakraan die op de speelplaats zou komen. In het filmpje zien we ook de reactie van een bouwvakker en van een ouder.

De leerlingen moeten nadenken waarom het filmpje echt is of niet. 👇

2. Hoe herken je fake news?

  1. Check je bron. Check van wie het nieuws komt. Heb je er nog nooit van gehoord? Google je bron dan eens.
  2. Kijk verder dan de titel. Laat je niet verleiden door de titel alleen. Check of ze ook overeenkomt met de inhoud van het filmpje.
  3. Denk na over de bedoeling. Is het reclame? Is het om te lachen? Of om te shockeren? Dan zou het wel eens fake news kunnen zijn.
  4. Zoek andere bronnen. Als je dezelfde informatie vindt bij meerdere bronnen, dan is het bericht waarschijnlijk betrouwbaar.

Voor de tips om fake news te herkennen hebben we ons gebaseerd op het advies van watwat.be. Ook op mediawijs.be vind je superveel informatie over fake news.

Heb jij nog een idee hoe we fake news kunnen herkennen?

Of heb je al ooit een (slechte) ervaring gehad met nepnieuws?

Of heb je een andere opmerking?

Laat het ons weten in de comments! 💬