Hoe plant je je eigen stamboom?

Ben jij nieuwsgierig naar wie jouw voorouders waren? Wil je je eigen familiegeschiedenis achterhalen? Dat kan! De mensen van Familiekunde Brussel helpen je hier maar al te graag bij.

Je eigen stamboom maken en ontdekken wie je voorouders waren, is niet gemakkelijk.

Je moet er veel geduld, maar vooral ook veel tijd, voor hebben. ‘Je moet niet alleen informatie opsnorren, je komt ook veel te weten als je met je grootouders babbelt, over hun ouders en grootouders. Hoe meer familieleden je spreekt, hoe meer je te weten komt,’ zegt Daniel Bex. Hij is voorzitter van de Familiekunde Brussel, en hij helpt mensen stambomen te maken.

Dank je wel, Napoleon!
Een stamboom planten, is een beetje zoals reizen met een teletijdmachine: je graaft in de geschiedenis. En over reizen in de tijd gesproken. Wist je al dat het dankzij Napoleon, de Franse leider tijdens de Franse Revolutie, is dat we zo veel informatie over onze voorouders kunnen verzamelen? Hij wou dat elke geboorte, elk huwelijk, alle echtscheidingen en overlijdens opgeschreven werden. Daarom vinden we nu zo veel informatie terug.

Tips tips tips

Hier heb je enkele tips om je eigen stamboom te planten:

  • je begint dus met zo veel mogelijk informatie te vragen aan je ouders, grootouders en misschien zelfs overgrootouders.
  • daarna kan je aankloppen voor goede raad bij Familiekunde Brussel.
  • je kan ook surfen naar www.familysearch.org.

DOEN!

Wil je nog dieper graven? Stap dan naar het Rijksarchief in Brussel (in de Ruisbroekstraat 2, 02 513 76 80). Succes!