Hoe ziet volgend schooljaar eruit?

Het schooljaar zag er dit jaar door het coronavirus helemaal anders uit. Maar hoe ziet volgend schooljaar eruit?

Daar hebben de Veiligheidsraad en minister van Onderwijs Ben Weyts vandaag over beslist. Voor de minister was het belangrijk dat iedereen terug naar school kan: "De scholen zullen open zijn voor àlle leerlingen en dat was wat ik wilde bereiken. Het recht op leren staat voorop".

Kleuter en basisonderwijs

In het kleuter- en lager onderwijs mogen alle leerlingen van alle leerjaren vanaf september weer de volle vijf dagen naar school. Zelfs als er weer meer besmettingen zouden zijn, blijven deze scholen open.

We weten ondertussen immers dat kinderen niet zo vatbaar zijn voor het virus en het minder snel verspreiden dan volwassenen.

Secundair onderwijs

In het secundair onderwijs zal er vanaf september met kleurcodes gewerkt worden. Die bepalen hoeveel dagen je per week naar school mag.

  • Code GROEN 💚 = risico op besmetting is zo goed als onbestaande

Alle leerjaren worden vijf dagen in de week op school verwacht, een situatie zoals die voor de lockdown was.

  • Code GEEL 💛 = risico op besmetting is laag

Leerlingen mogen vier dagen per week naar school. Op woensdag blijft iedereen thuis en wordt er afstandsonderwijs gegeven.

Experts verwachten dat dit de code is die in september zal gelden.

  • Code ORANJE 🧡 en ROOD ❤️ = er zijn veel besmettingen

In deze fase zullen er meer regels gevolgd moeten worden. Er zal worden gewerkt met halve klassen die om de week vijf dagen naar school mogen gaan. De andere helft volgt dan opnieuw les vanuit zijn kot.

Deze regel geldt zowel bij code oranje als bij code rood, al zullen er bij code rood nog extra gezondheidsmaatregelen worden ingevoerd.

Maar eerst: VAKANTIE ! 🌴🏖️