Inschrijven voor het eerste middelbaar: hoe doe je dat?

© Belgaimage

Vanaf 7 maart kunnen leerlingen uit het zesde leerjaar zich aanmelden voor een plaatsje in het eerste middelbaar. 🎓 Dat is de stap die je eerst moet nemen vooraleer je je ook echt kan inschrijven. Aanmelden is dus niet hetzelfde als inschrijven. Alle stappen van het proces vind je in dit artikel!

STAP 1️⃣: Aanmelden

Aanmelden doe je via de website inschrijveninbrussel.be 💻

Voor je je aanmeldt via inschrijveninbrussel.be, maak je best al eens een lijstje met je favoriete scholen. 📝Je kan kijken waar de school ligt, in welke school er veel vrije plaatsen zijn, welke richtingen je er kan volgen of natuurlijk waar al je vrienden naartoe willen.

Als dat lijstje klaar is, kan je beginnen met aanmelden. Hiervoor heb je je rijksregisternummer nodig. Dat staat op je identiteitskaart.

Het kan ook zijn dat je voorrang hebt bij je inschrijving.

Wanneer heb je voorrang?

  • Als één van je ouders Nederlandstalig is, krijg je voorrang. Dit kan je aantonen via een diploma 📋 van je mama of papa. Ofwel is dat het diploma van een Nederlandstalige school waar je mama of papa gestudeerd heeft. Ofwel is dat een diploma van het Huis van het Nederlands waar je mama of papa Nederlandse les volgde of een test Nederlands aflegde. Je mama of papa moet dan niveau Nederlands B2 gehaald hebben.
  • Ook krijg je voorrang wanneer je mama geen diploma secundair onderwijs 📋 heeft of als je een schooltoeslag krijgt. 💵 Dan behoor je tot de groep GOK (= Gelijke Kansen Onderwijs)

Tot wanneer?

Je kan je aanmelden tot en met 31 maart om 16 uur. Dus of je nu op 7 maart of op 31 maart aanmeldt, iedereen heeft evenveel kans op een plekje op zijn of haar school.

STAP 2️⃣: Je krijgt een nummer

Na 31 maart 🗓️ kan je niets meer veranderen aan je registratie. Een computerprogramma geeft nu elk kind een willekeurig nummer. Een laag nummer betekent dat je meer kans hebt op een vrije plek in jouw favoriete school. Met een hoger nummer kom je later aan de beurt bij de verdeling en heb je dus minder kans.

Zijn de plaatsen in jouw nummer 1-school al ingevuld, dan wordt er gekeken of er nog een vrije plaats is in de school die jij op plaats 2 hebt geplaatst, dan plaats 3 enzovoort.

STAP 3️⃣: Je krijgt een school en kan inschrijven

Op 12 mei ontvang je een bericht 📩 via e-mail, post en via het postvak van je aanmeldingsdossier. Dan zijn er nog 3 mogelijkheden.

  1. Joepie! Je hebt de school van je eerste keuze en kan hier inschrijven. Maar doe dat wel voor 7 juni, anders verlies je je plaats.
  2. Je hebt niet je eerste schoolkeuze maar wel de school die je bijvoorbeeld op de 3e plaats had opgegeven. Je schrijft je voor 7 juni bij school 3 in. Je kan je daarnaast ook voor de wachtlijst inschrijven van de scholen die je op plaats 1 en 2 had geplaatst. Wie weet komt daar de volgende maanden nog een plaatsje vrij.
  3. Er is geen plaats meer in geen enkele school van je lijstje. Dat is niet leuk, maar probeer niet te veel te stressen. Zet je zeker op de wachtlijst van alle scholen die je gekozen had en wacht af. De kans is groot dat er op een van deze scholen nog een plaatsje vrijkomt voor jou.

Volgen alle scholen deze manier van inschrijven?

Nee, het systeem van aanmelden en een nummertje krijgen, geldt enkel voor de scholen die in 1A zitten. Wil jij je inschrijven voor het eerste middelbaar B, dan kan je je daar inschrijven tussen 13 mei en 7 juni. Hiervoor kan je rechtstreeks bij de school aanmelden en ben je zeker van je plaats.

Het eerste middelbaar B is voor leerlingen die niet geslaagd zijn in het zesde leerjaar of die het zesde leerjaar niet gevolgd hebben maar wel al 12 jaar zijn.

Hulp nodig?

Dit proces kan ingewikkeld zijn. Als jij of je ouders hier hulp voor nodig hebben, kan je bij verschillende organisaties terecht. In elke gemeente kunnen ze je helpen. De organisaties vind je op de website inschrijveninbrussel.be via deze link.