Lezen!

Jongeren schrijven brief over racisme: 'De oplossing ligt bij onszelf'

Jullie hebben het waarschijnlijk al op tv en op sociale media gezien: sinds de dood van de Amerikaanse man George Floyd protesteren duizenden mensen overal ter wereld tegen racisme en politiegeweld. Ook in Brussel. De 5dejaars van het Atheneum in Ukkel besloten er daarom een brief over te schrijven. Yanis, een van de schrijvers, kwam er op BRUZZ Radio over vertellen.

Lees hier de volledige brief:

"Beste lezer,

We lezen vandaag veel opinies over de Brusselse jongeren, maar we komen zelf amper aan het woord. Het lijkt wel alsof wij niet in staat zijn om na te denken. Daarom besloten we jullie een brief te schrijven.

We beleven al jaren en jaren een oorlog die nooit zou moeten bestaan. Iedereen is gelijk, maar dat voelt niet voor iedereen zo aan en eigenlijk doen we daar weinig aan.

We zijn opgegroeid in een buurt met veel nationaliteiten. Racisme hebben we op de televisie leren kennen.

Toch bestaat het niet in slechts één land of dorp, maar overal op de wereld. Ook bij ons. Als Mamadou iets steelt zal zijn juridische straf groter zijn dan die van Paul en Rayan Ben Moussa zal moeilijker een job krijgen dan Stephane Vandenput. Mensen van buitenlandse afkomst hebben het nu eenmaal moeilijker om een appartement te vinden en wanneer we niet blij zijn met iets, moeten we terugkeren naar ons land van herkomst.

We zijn in Brussel geboren en hebben dus een Belgische nationaliteit. Velen van onze ouders zijn afkomstig van Turkije, Marokko, Italië of Pakistan, dus hebben we een andere achtergrond. We kunnen zowel Nederlands als Frans spreken en schrijven, wat betekent dat we de twee talen die in België gesproken worden beheersen. Wat kunnen we nog meer doen om overal als Belg gezien te worden?

Brussel is de hoofdstad van België, maar ook de plaats waar wij wonen. Het is een multiculturele stad met verschillende nationaliteiten. We voelen ons hier thuis en iedereen is vriendelijk tegen elkaar. De stad geeft ons de mogelijkheid om andere nationaliteiten te leren kennen en te zien dat de wereld niet klein is, maar groot met een rijkdom aan culturen.

Vlaanderen is een gebied waar weinig allochtonen wonen. We krijgen vaak het gevoel dat we er niet welkom zijn. De mensen kijken ons vies aan of groeten ons niet als onze wegen kruisen. We weten dat niet alle Vlamingen zo zijn. Maar waarom kijken sommige mensen buiten de hoofdstad ons zo raar aan, terwijl de dochter van de buurman misschien in Brussel studeert en verliefd zal worden op iemand met een andere achtergrond?

Ook tijdens het gamen horen we vaak racistische uitspraken. Een gamer die niet tegen zijn verlies kan, scheldt andere gamers vaak uit voor ‘neger’, ook al zijn ze geen kleurlingen.

Er is geen mirakeloplossing, maar we moeten ervoor zorgen dat geen enkele medebewoner van deze planeet geïsoleerd geraakt. Je wordt niet geboren als racist, je leert het aan van je familie of de mensen rondom je. Ouders moeten hun kinderen van jongs af aan leren dat het normaal is dat iedereen anders is. Die kinderen kunnen dat dan aan hun eigen kinderen leren. Zo zal racisme hopelijk langzaamaan verdwijnen.

Blijf zelf leren en jezelf evalueren en doe iets wanneer je het ziet, of het nu op een feest, thuis of gewoon buiten met vrienden is. Wij hopen dat er iets verandert en dat er iets moois komt uit deze moeilijke tijd. De grootste oplossing ligt bij onszelf.

Hierbij nodigen we u uit om samen iets te gaan eten in het hartje van Brussel waar iedereen welkom is. We wensen u alvast veel geluk en moed in uw leven en misschien tot binnenkort.
We kijken ernaar uit om u te leren kennen.

Hartelijke groeten
Yanis, Furkan, Nora, Luca, Hamza, Dina, Madelyne, Arno en Ayoub.
GO Atheneum Ukkel"