Jouw mening: hoe kunnen we ervoor zorgen dat er meer leraren zijn?

© Photonews

De job 'leerkracht secundair onderwijs' is nu officieel een knelpuntberoep. Dat is een beroep waarvoor heel moeilijk mensen gevonden worden. Er zijn dus te weinig leraren, maar hoe kunnen we daar iets aan doen? šŸ¤”

Knelpuntberoep

Bij een knelpuntberoepĀ is het heel moeilijkĀ om mensen te vinden die de job willen doen. Er is een officiĆ«leĀ lijst met knelpuntberoepen, die elk jaar een update krijgt.

Dat er te weinig leerkrachten zijn, wisten we al langer dan vandaag. Zeker in Brussel vormt het lerarentekort een groot probleem.

Dat is niet alleen zo in het middelbaar, want leerkrachten van het kleuteronderwijs en van de lagere scholen stonden al langer op de lijst van knelpuntberoepen.

Ook leraar secundair onderwijs was al langer en knelpuntberoep, maar dan enkel voor de vakken wiskunde, Frans en Nederlands. Vanaf nu staat het beroep ook officieel mee op de lijst, voor alle vakken. šŸ˜±

Hoe lossen we dit op?

Dat het beroep wordt erkend als knelpuntberoep is niet enkel negatief. Voor mensen die studeren om het beroep te gaan doen, brengt dit ook voordelen met zich mee. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gratis opleidingen volgen. Dat gaat het probleem natuurlijk niet meteen oplossen, maar wat dan wel?

Wij vroegen het aan de leerlingen van het Maria Boodschaplyceum.

Heb jij ook een idee? šŸ¤“

Laat het ons weten in de comments!Ā