Coronavirus

Kawtar en Salma vertellen over hun eerste Ramadan in lockdown

© Kawtar & Salma
| Tijdens het Suikerfeest worden er veel lekkernijen gegeten. Bij Salma en Kawtar zag het er zo uit.

Op vrijdag 24 april begon de ramadan, de periode waarin moslims een maand lang overdag niet mogen eten en drinken. Het is een periode van samen zijn, solidariteit en voor elkaar zorgen. Dit jaar verliep de ramadan anders door het coronavirus. Kawtar (16) en Salma (14) uit Molenbeek vertellen wat er precies veranderde.

Minder vermoeiend

In de video hieronder leggen Kawtar en Salma uit waarom de ramadan dit jaar zo anders was. Door de lockdown gingen ze niet naar school en konden ze meer tijd besteden aan de ramadan en geraakten ze minder uitgeput.

Salma legt uit: "Vorig jaar was ik op school tijdens de ramadan en we renden veel op de speelplaats en we babbelden veel met onze vrienden, waardoor we uitgeput geraakten. Dit jaar waren we de hele dag thuis en ging het vrij goed. Het voelde goed. De dagen gingen snel voorbij."

Kawtar en Salma deden dit jaar mee aan de ramadan. Ze vertellen hoe deze speciale ramadan in lockdown verliep.

Geen familie

Maar er is natuurlijk ook een nadeel, zegt Kawtar. Door Covid-19 konden ze dit jaar hun familie niet uitnodigen om te komen eten. Dat was ook zo voor het Suikerfeest op 23 mei. Dat is het feest waarmee de ramadan eindigt en een van de belangrijkste feesten voor moslims. Normaal vieren ze dat samen met hun hele familie en dat kon door de lockdown dit jaar niet.

Salma: "Ik had dit moment liever doorgebracht met mijn familie maar veiligheid voorop. Ik heb me toch geamuseerd en goed gelachen".

De ramadan wordt afgesloten met een groot feest: het Suikerfeest. Dit jaar werd het jammer genoeg zonder familie gevierd.