Nieuws

Kijk via livestreaming naar de Brusselse slechtvalken en hun kuikens

© Museum voor Natuurwetenschappen
| Een jonge slechtvalk van 2019.

Zoals elk jaar zijn de Brusselse slechtvalken ook dit jaar weer helemaal terug. De Brusselse slechtvalkkoppels broeden al enkele weken hun eitjes uit en die komen binnenkort uit. Via een webcam van het project ‘Valken voor Iedereen’ kan je live drie slechtvalkkoppels volgen.

Twaalf Brusselse slechtvalkkoppels, en misschien zelfs meer, zijn op dit moment aan het broeden. De eitjes uitbroeden – of de incubatie – duurt ongeveer 32 dagen. Daarna verschijnen de kleine kuikentjes in hun witte dons. Zes weken later vliegen ze uit.

Slechtvalk-ID

  • Weetje: snelste dier ter wereld!
  • Topsnelheid: horizontaal achter een prooi aan vliegen, doet hij aan 100 km/uur. Als hij zich naar beneden stort om daar een prooi te vangen, dan haalt hij een topsnelheid van 400 km/uur
  • Op het menu: andere vogels die ze al vliegend in de lucht vangen, het liefst van al eet hij stadsduiven
  • Lengte: de mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. Het mannetje is zo’n 40 cm lang en het vrouwtje ongeveer 45 cm
  • Leeftijd: de oudste slechtvalk is 17 jaar geworden. Zij stierf in Zweden toen ze door een auto werd aangereden
  • Slechtvalk herkennen: De slechtvalk heeft een grijsachtige buik met donkere streepjes, een blauwgrijze rug en vleugels en een donkere kop met op zijn wangen zwarte strepen.

Na het succes van vorig jaar (3 miljoen streams uit wel 100 landen en alle werelddelen) kan je opnieuw via een livestream, gefilmd met een HD-camera die zeer dicht bij de valkennesten staat, drie van de koppels volgen.

Maar wie zijn deze koppels?

Sint-Jobkerk

In de toren van de Sint-Jobkerk in Ukkel broedt een valkenkoppel sinds 17 maart op vier eitjes. Het gaat hierbij om een nieuw koppel. De experten verwachten dat hun eitjes 17 april zullen uitkomen.

Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal

Het koppel dat als sinds 2019 bovenin de noordelijke toren van deze kathedraal nestelt, broedt maar één eitje uit. Dat is volgens de experts verrassend. Bij dit koppel denken ze dat het eitje op 10 april zal uitkomen.

Solbosch van de ULB

Het derde koppel slechtvalken dat gefilmd wordt, nestelt aan de campus Solbosch aan de ULB (= dat is de Franstalige, Brusselse universiteit). Ook dit koppel zat vorig jaar op deze plek. Dit koppel broedt op vijf eieren en dat is uitzonderlijk veel. De experten denken dat de eitjes in dit nest ook op 17 april zullen uitkomen.

Moeilijke bevalling

Uit het ei kruipen is een heel karwei voor een valkenkuikentje. Het jong maakt eerst een gaatje in de schaal, waardoor het kan ademen.

Daarna begint het kuiken het ei millimeter per millimeter af te breken boven zijn hoofd. Een hele inspanning voor zo’n klein kuikentje! Als het klaar is duwt het de bovenkant van de eierschaal omhoog en kan het zich warmen onder de veren van zijn moeder.

Hoe kan ik kijken?

De livestream van de slechtvalkenkoppels kan je vanop je laptop of je smartphone volgen.

Daarnaast kan je ook ter plekke gaan kijken. In de etalage van de winkel ‘Espace Photo’ recht tegenover de Sint-Jobkerk in Ukkel is een scherm geïnstalleerd met de livestream. Er zijn ook observatiemomenten met een telescoop op zondag 15 en 30 april en 13 en 28 mei, telkens van 16:30 tot 18u.

Live binnenkijken bij de slechtvalken

Kijk via de live-beelden op de website Valken voor Iedereen rechtstreeks binnen in de living van onze Brusselse slechtvalken. Wie weet zie jij de kleine valkjes wel geboren worden!