Coronavirus

Klassen niet meer in quarantaine bij vier besmettingen

© PhotoNews

De ministers van Onderwijs hebben beslist dat een klas in de basisschool niet meer in quarantaine moet wanneer 4 personen van de klas besmet zijn met corona. Dat is een versoepeling van de huidige maatregel. Hoe zit dat juist?

Je hebt het waarschijnlijk zelf al meegemaakt: in je klas zijn 4 personen besmet en heel de klas moet 5 dagen in quarantaine. 🚫

Die regel is nu aangepast in het basisonderwijs. Voortaan moet een klas niet meer in quarantaine als 4 personen in de klas besmet zijn. 👏 Kinderen die positief testen en dus corona hebben, moeten uiteraard wel thuis blijven en in isolatie gaan. Ook leerlingen die symptomen van corona (bijvoorbeeld hoesten, koorts, …) 🤒 hebben, moeten thuis blijven en in quarantaine gaan. De rest mag gewoon naar school.

In het secundair verandert er niets, omdat de regel van 4 besmettingen per klas hier sowieso al niet gold.

Quarantaine vs isolatie 🤔

Quarantaine = je bent zelf niet besmet met corona, maar moet wel een aantal dagen thuisblijven, omdat je mogelijk besmet bent. Je kan dus niet naar school. Je mag je huis wel verlaten om kort naar de apotheek, dokter of supermarkt te gaan, maar moet dan wel altijd een mondmasker dragen.

Isolatie = je bent besmet met corona en moet 7 dagen thuis blijven. Je mag niet naar buiten om bijvoorbeeld naar de apotheek of supermarkt te gaan. 

Besmetting in het gezin?

In het basisonderwijs komt daar nog een nieuwe versoepeling bij.

Is een van je ouders of je broer of zus besmet met covid, maar ben je zelf niet ziek of besmet? Dan mag je voortaan toch naar school als je zelftest negatief is.🏫 Voordien moest je dan ook thuis mee in quarantaine.

Ook hier verandert er in het secundair onderwijs niets. Daar mochten leerlingen al naar school blijven gaan bij een besmetting in het gezin. Op voorwaarde natuurlijk dat die leerling wel volledig gevaccineerd 💉💉 is (en dus twee prikken heeft gehad).

Heb je nog maar één prik gekregen, dan moet je wel mee in quarantaine voor 7 dagen. Ben je (nog) niet gevaccineerd, dan duurt de quarantaine tien dagen.

Meerdaagse schooluitstappen

En nog meer goed nieuws voor zowel de kinderen uit het basisonderwijs als uit het secundair onderwijs: een aantal dagen met de klas op uitstap mag opnieuw!🚌

Waarom werd dit aangepast? 🤔

De nieuwe omikron-variant is besmettelijker dan de vorige variant. Daardoor raken veel mensen en ook leerlingen besmet met het coronavirus. 😷

Heel veel klassen moesten de voorbije weken dan ook in quarantaine, omdat er 4 of meer besmettingen in één klas waren. Kinderen missen daardoor veel lessen, ook al zijn ze zelf niet besmet of ziek. Dat willen de onderwijsministers vermijden en daarom werd die regel van quarantaine bij 4 besmettingen in een klas aangepast.

Belangrijk: zelf testen

Scholen vragen wel om regelmatig een zelftest te doen 🌡️, zeker als er kinderen in je klas positief getest hebben of als iemand in je gezin besmet is.

De school kan je niet verplichten om zo’n test te doen, maar het wordt wel heel erg aangeraden.

Bij de meeste zelftesten moet je met een speciaal wattenstaafje in je neus 👃 testen. Dat is niet altijd aangenaam. Vind je dat te vervelend of lukt dat niet, dan kan je ook een speekseltest in huis halen. Daarbij moet je een beetje speeksel in een potje spuwen en daarmee testen.

Zo’n zelftest kan je bij de apotheek, in sommige supermarkten en online kopen.