Koninklijk Atheneum Koekelberg vaccineert op school

© BRUZZ

De 12-jarige Serine, Dina, Oskar en Baptiste kregen donderdag hun eerste prik tegen het coronavirus. 💉 En dat gebeurde op school. In totaal werden 48 leerlingen gevaccineerd in hun school, het Koninklijk Atheneum van Koekelberg (KAK). Op 7 oktober krijgen ze op school hun tweede prik.

Sinds deze week kunnen middelbare scholen leerlingen, die dat willen en mogen van hun ouders, op school laten vaccineren. (Meer hierover lees je in onze post van maandag) In het KAK stond de schoolvaccinatie donderdag op het programma.

Een aantal kinderen waren enthousiast om hun prik te halen, zoals Baptiste (12) en Serine (12) die beide in het eerste middelbaar zitten.

20210916 vaccinatie in scholen Unesco school vaccinatiecampagne vaccinatie in Brussels onderwijs Serine uit het 1e leerjaar

Bij andere leerlingen waren er toch wat twijfels, zoals bij Dina (12) die het gevoel heeft dat ze geforceerd wordt om zich te laten vaccineren.

💡 Goed om te weten: op dit moment beslis jij (of je ouders) nog altijd zelf of je het vaccin laat plaatsen of niet. Er zijn op dit moment ook geen plannen van de regering om de vaccinatie te verplichten. Een vaccinatie is ook altijd gratis.

En deed het nu eigenlijk pijn?

We vroegen het aan Oskar. Hij werd twee dagen geleden 12 jaar en kon zich dus niet eerder laten vaccineren.

👉 👉 Hoe gaat zo'n vaccinatie juist in zijn werk? (klik hier voor het antwoord)

  1. Ben je tussen 12 en 15 jaar? Dan heb je de toestemming van je ouders nodig (zij moeten er wel niet bij zijn tijdens de vaccinatie zelf).
  2. Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen en heb je geen toestemming nodig.
  3. De school kan een ruimte (vb. de sportzaal) voor een dagje inrichten als vaccinatieruimte of vragen dat een vaccinatiebus langskomt.
  4. Nadat je je hebt aangemeld met je identiteitskaart, ga je naar een verpleegster.
  5. De verpleegster zet de prik. Dat duurt maar een paar seconden.
  6. Jongeren mogen gevaccineerd worden met het Pfizer of Moderna-vaccin.
  7. Je hebt in totaal twee vaccins nodig. De tweede prik wordt een paar weken na de eerste gezet en gebeurt opnieuw via school. Pas daarna ben je volledig gevaccineerd en beschermd.
  8. Na je prik moet je nog een kwartier in een aparte ruimte wachten, samen met de andere leerlingen die net gevaccineerd werden.
  9. Na dat kwartiertje ben je ervan af en mag je terug naar de les.

Waarom wordt er op school gevaccineerd?

20210916 vaccinatie op school KAK Koninklijk Atheneum Unesco koekelberg
© EC / BRUZZ
| Nog een kwartiertje bekomen na de prik en dan is het klaar.

In het Brussels Gewest zijn op dit moment nog niet zoveel mensen gevaccineerd. Ook bij de jongeren ligt dat aantal veel lager dan in bijvoorbeeld Vlaanderen. Daardoor kan Brussel nog niet versoepelen en gelden er hier nog strengere coronaregels, zoals het dragen van een mondmasker in de klas. 😷

Scholen willen daar graag snel verandering in brengen. Daarom werd er beslist dat leerlingen zich ook op school kunnen laten vaccineren.💉

  • Meer weten over het vaccin en hoe het werkt? Twijfels of vragen over het vaccin? Neem dan zeker een kijkje op de jongerenwebsite watwat.be

Is het op jouw school ook mogelijk om je te laten vaccineren? Vind jij dit een goed plan? Laat het ons weten in de comments! 👇