Nieuws

Leerlingen komen steeds vaker met lege brooddoos naar school

© Salma

Veel Belgische gezinnen hebben vaak niet genoeg geld om elke dag een gezonde maaltijd te koken voor hun kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het cornflakesbedrijf Kellogg's. De studie toont ook aan dat steeds meer kinderen met honger in de klas zitten.

Het cornflakesbedrijf Kellogg's deed dezelfde studie al een keer in 2016. En wat blijkt? De resultaten zijn nog alarmerender dan in 2016. Steeds meer gezinnen geven aan dat ze moeilijkheden hebben om hun kinderen elke dag te voeden.

Dat betekent dus dat steeds meer kinderen met lege brooddozen naar school komen of hun ontbijt overslaan. Daardoor zijn de leerlingen soms moe of hebben ze concentratieproblemen. Veel leerkrachten nemen ook zelf eten mee van thuis om uit te delen aan de kinderen.

Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe

De leerkrachten van het Technisch Instituut Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe merken het ook. "Van lunch kan je niet spreken. Op de speelplaats hebben ze een zak chips of een wafel", zegt leerkracht Danny. Dat zijn snelle suikers en als ze in de namiddag terug moeten starten is de concentratie weg.

Don Bosco wil vanaf september graag dagelijks een gratis ontbijt op school organiseren voor leerkrachten en leerlingen. 🍳 "Het ontbijt moet een vaste plaats krijgen in het lessenrooster. Het ontbijt is belangrijk, anders begint de concentratie al om 10 uur te zakken", zegt directrice Elisabeth.

Wat kan jij doen?

Wij vroegen aan de leerlingen van basisschool Windroos in Molenbeek wat zij doen als er iemand geen brooddoos bij heeft. Bekijk de TikTok hieronder 👇