Nieuws

Lerarentekort in Brussel: ‘Begin dit jaar hadden we meer dan 13 uur studie per week’

Tussen september en de paasvakantie is het tekort aan leraren in de Brusselse scholen met de helft toegenomen. Er zijn dus steeds minder en minder leerkrachten. Dat zorgt voor veel studie, grote klassen en misschien wel examens die wegvallen. Veel Brusselse scholen zijn momenteel op zoek naar nieuwe leraren, maar dat is niet zo simpel.

In het Katholiek basisonderwijs hebben maar drie op de tien scholen alle leraren die nodig zijn. 👨‍🏫 In de Katholieke middelbare scholen is dat ongeveer twee op de tien. Vooral voor talen, wetenschappen, wiskunde en godsdienst zijn er niet genoeg leraren.

Ook in het Brusselse gemeenschapsonderwijs (GO!) zijn er te weinig leraren. De leerlingen van het eerste middelbaar van GO!4cITy in Molenbeek vertelden ons over het lerarentekort in hun school. Bekijk in de TikTok hieronder wat zij daarover te zeggen hadden. 👇

@bruzzket Zijn er op jouw school ook minder leerkrachten? 🧑‍🎓 #fyp #foryou ♬ About Damn Time - Lizzo

Groter tekort in Brussel dan in Vlaanderen

  • Hoe ontstaat zo'n tekort?

Veel jonge mensen vinden dat leraren te weinig betaald krijgen. Het imago en de aantrekkelijkheid van het beroep is niet goed. 😕 Te weinig mensen beginnen daardoor aan de opleiding leraar. 🎓 Hierdoor krijg je een tekort.

  • Opmerkelijk: dat tekort is in Brussel groter dan in Vlaanderen. Hoe komt dat? 🤔

Negen op de tien leraren die lesgeven in Brussel, wonen niet in Brussel. 🏠 Ze komen elke dag met de trein naar Brussel. Doordat er na de coronacrisis overal meer leraren nodig waren, kozen veel leerkrachten om dichter bij huis les te geven. 🚃 Daarom is het tekort hier dus groter.

Hoe gaan ze dit oplossen?

Het probleem is er al even, maar de scholen blijven alarm slaan. ⏰ De politiek is nu op zoek naar een oplossing.

Scholen proberen het probleem op te lossen door met leraren te schuiven. Zo staan veel leraren voor een grotere klas of geven ze meerdere vakken. 📚 Maar dat is niet de oplossing die er moet zijn, vertelt adjunct-directeur Bastiaan Libeer van GO!4cITy aan BRUZZ: "We kunnen wel iets verzinnen op korte termijn, maar er is dringend nood aan een oplossing."

Geen examens?

Sommige leerlingen van de middelbare scholen hebben door het tekort lessen van bepaalde vakken gemist en dan kan je daar op het einde van het schooljaar ook moeilijk een examen van invullen. 📝 Daarom beslisten enkele scholen om examens af te schaffen van de vakken waarvoor er (lang) geen leraar was. 😯

Maak je geen zorgen: natuurlijk zal deze leerstof ingehaald worden! 🧠

Zijn er op jouw school ook te weinig leraren?

Laat het ons weten in de reacties! 💬