Lichtfestival Bright Brussels richt de spotlights dit jaar op art nouveau

© PhotoNews | 15 februari 2020: Bright Brussels Festival met de sfeervol verlichte Sint-Katelijnekerk.

Het lichtfestival vindt dit jaar plaats van donderdag 16 tot en met zondag 19 februari. Het festival is onderdeel van het programma 'Art Nouveau Brussels 2023' en richt de spotlights op art nouveau, dat is een stijl in de architectuur. Het publiek kan drie verschillende routes volgen met in totaal een twintigtal lichtinstallaties. ⚡

  • Dit weten we al over Bright Brussels 2023

Wat is art nouveau?

Het was een stroming in de kunstwereld tussen 1890 en 1914. Art nouveau werd vooral gebruikt bij het maken van voorwerpen, zoals glas, boeken en sieraden. Kunstenaars haalden hun inspiratie uit de natuur. Trapleuningen, balkons en gevels werden versierd met allerlei patronen en motieven. Voor bogen werd veel ijzer gebruikt. 

🔦 De drie verlichte routes bevinden zich in de gemeente Schaarbeek, de Koningswijk en de Europese wijk. Het is de eerste keer dat het Bright Festival naar de gemeente Schaarbeek trekt.

🔦 De installaties zijn gemaakt door artiesten uit binnen- en buitenland. Het Brusselse lichtfestival selecteert bovendien alleen kunstenaars die ecologisch verantwoord te werk gaan en werken met energiezuinige verlichting.

🔦 Het Belgische Digital Modern Art brengt digitale kunst, art nouveau en modernistische architectuur samen. Ze projecteren een laserwerk op de Brusilia-toren in Schaarbeek.

🔦 Dit jaar is er ook een programma in een aantal Brusselse musea. Er zijn bijvoorbeeld museumnocturnes, dat betekent dat het museum ook 's nachts open is. Er zijn ook rondleidingen die de bezoeker 's nachts kan beleven.

Kom jij ook? 🕯️

Laat het ons weten! 💬