Nieuws

Marcela legt uit: de staking van woensdag 13 februari

© BRUZZ
| Heel stil in het centraal station van Brussel

Jullie weten het waarschijnlijk wel, op woensdag 13 februari was het staking! Maar weten jullie wel wat een staking juist is en waarom mensen staken? Marcela geeft antwoorden:

Wat is een staking?
Een staking is het tijdelijk stoppen met werken om op die manier te proberen een doel te bereiken. Dat kan een politiek of een sociaal doel zijn. Het is een soort van protest om hun wensen duidelijk de maken aan hun bazen.

Waarom staken ze?
In het algemeen staken mensen omdat ze niet akkoord gaan met iets. Vaak vinden ze dat ze te weinig loon krijgen voor hun werk, te hard moeten werken en dat de belastingen te veel gestegen zijn.

Bij deze staking is het niet anders. Het gaat ook over de lonen. De lonen stijgen niet genoeg (slechts 0,8 procent op twee jaar tijd!). Daar willen ze iets aan veranderen door te staken.

Staking
© BRUZZ
| Heel wat mensen komen samen op straat.

Op welke manier staken mensen?
Ze komen op straat en betogen. Dat is een beetje te vergelijken met de klimaatmarsen. Het is een ander thema, maar hebben wel hetzelfde doel: dingen veranderen!

Welke gevolgen heeft dat voor ons?
Omdat de openbare diensten ook staken ligt het openbaar vervoer (metro, tram, bus, trein) bijna helemaal stil. Ook is er geen luchtverkeer meer boven België. Veel mensen hebben hun vakantie een dagje moeten uitstellen.

Veel kinderen kunnen niet naar school, sommige scholen geven leerlingen zelf een dagje vrij omdat er te weinig leerkrachten zouden kunnen komen. Sommige staken zelf mee! Het is een hele grote staking, bijna het hele land ligt plat. Het is nu afwachten of het iets oplevert!

Lees meer over