Getipt door jou

Mensen zonder papieren betogen aan Begijnhofkerk

© BRUZZ
| De Begijnhofkerk in het centrum van Brussel

Arto zit op basisschool Sint-Joris in het centrum van Brussel. Hij tipte ons dit weekend dit nieuws. “Aan de Begijnhofkerk in Brussel is er een betoging bezig om mensen zonder papieren sneller papieren te geven.” Wat was er juist aan de hand?

Op zondag 7 maart was er inderdaad een actie aan de Begijnhofkerk in het centrum van Brussel. In die kerk wonen sinds eind januari ongeveer 120 mensen die geen officiële papieren hebben om in ons land te blijven.

Het gaat om mensen die gevlucht zijn uit hun land. Ze willen graag officieel in België wonen, maar daarvoor hebben ze toestemming en bepaalde documenten nodig. Dat heet regularisatie.

Een van de voorwaarden om die toestemming te krijgen, is dat ze werk moeten hebben. Maar het is niet zo eenvoudig om werk te vinden, zeker nu er minder jobs zijn door de lockdown.

Daarom vragen ze hulp bij het vinden van werk. Zo vragen ze bijvoorbeeld om de jobs te mogen doen waarvoor er in ons land niet zoveel kandidaten zijn. Dat noemen ze knelpuntberoepen.

Het is niet de eerste keer dat mensen zonder papieren dit vragen. Ze vinden echter dat de ministers van ons land niet voldoende naar hen luisteren. Daarom organiseerden ze zondag een actiedag aan de kerk. Ook mensen met papieren die hen willen helpen, deden mee aan de actie.

Is er iets in jouw straat, school of jeugdbeweging gebeurd? Meld het ons via de knop hieronder en wie weet verschijnt het dan op de website! 😊