Coronavirus

Nieuwe coronaregels: vervroegde kerstvakantie en mondmaskers vanaf zes jaar

© PhotoNews
| Premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke na het Overlegcomité van 3/12/21.

Het Overlegcomité maakte net de nieuwe coronamaatregelen bekend. Zo start de kerstvakantie een week vroeger voor iedereen in het kleuteronderwijs en de lagere school en moeten kinderen vanaf 6 jaar een mondmasker dragen. 😷

Er zijn momenteel weer heel wat coronabesmettingen in ons land. Daarom kwam het Overlegcomité vrijdag (03/12) opnieuw samen. Voor het onderwijs 🏫 beslisten ze dit:

  • De kerstvakantie begint een week vroeger voor iedereen in de kleuter- en basisscholen. De lessen stoppen daar al vanaf 18 december.
  • Vanaf zaterdag moet iedereen vanaf 6 jaar een mondmasker dragen op de plaatsen waar dat nu ook al moet. Dat betekent dus dat het ook in de klas zal moeten.
  • Klassen moeten sneller in quarantaine: vanaf twee besmettingen per klas in plaats van drie.
  • In het secundair onderwijs zullen maximaal 50 procent van de lessen op school plaatsvinden. De rest zal van thuis uit gebeuren. De examens kunnen wel allemaal op school doorgaan.
  • Activiteiten buiten de school worden verboden, dus voorlopig kan je niet met je klas op uitstap.
  • In de klassen worden CO2-meters, om de luchtkwaliteit te meten, verplicht.

Daarnaast worden grote evenementen afgelast. Musea en bioscopen mogen wel openblijven, maar cinema's mogen maximaal 200 personen per zaal toelaten. Tussen de verschillende bubbels moet er ook 1,5 meter afstand zijn. Binnen sporten zal ook nog steeds mogen, alleen moeten sportwedstrijden binnen wel zonder publiek worden georganiseerd. Wie nog geen 18 jaar is, mag wel vergezeld worden door 2 personen die ouder zijn dan 18.

Premier De Croo zegt dat hij beseft dat de nieuwe regels niet fijn zijn, maar dat de situatie ons verplicht om in te grijpen. Op 20 december zal een nieuw Overlegcomité plaatsvinden. Dan wordt ook bekeken of deze nieuwe coronaregels nog nodig zijn of niet.