Nadenken

Nieuwe landing op de planeet Mars

© scientias

Op maandag 26 november 2018 landt de robot InSight van NASA op de planeet Mars. Deze robot is al een hele tijd onderweg. Hij vertrok al in mei en het wordt de eerste robot op mars sinds 2012. En het toffe is: je kan de landing live bekijken!

Sinds zijn vertrek in mei ging alles goed, maar het moeilijkste moet nog komen. Om te landen moet de InSight-lander heel erg vertragen. Hij gaat op dit moment nog super snel en vliegt zo'n 19.800 kilometer per uur. Net voor het landen heeft hij maar 7 minuten om ineens naar 8 kilometer per uur te gaan. Dat wordt een uitdaging!

Wanneer InSight goed geland is zal de robot, met drie poten, er blijven wonen en een kijkje op én in Mars nemen. Hij zal in de planeet boren om op zoek te gaan naar sporen van de oorsprong van planeten en de evolutie ervan. Dit betekent dat ze onderzoeken waarom de ene planeet beter is om op te leven dan de andere.

Waarom we dus op de Aarde wonen en niet op Mars!

Meer weten...

Maandagochtend 26/11 om 8u20 praten Anneke en Bram van BRUZZ met Philippe Claeys, een geoloog die meer uitleg zal geven.

  • Of wil je mee aftellen?

Dat kan hier. Onder aan de pagina zie je de minuten aftikken!

  • Live kijken naar de landing?

Maar het tofste is natuurlijk om live mee te kijken naar de landing op Mars. Dat kan onder andere via de website van NASA.

Lees meer over