Oekraïense school in Ganshoren vangt kinderen én ouders op

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

In de Oekraïense school in Ganshoren 🏫 worden sinds deze week verschillende kinderen en hun ouders opgevangen die gevlucht zijn uit Oekraïne. In dat land heerst er momenteel oorlog. De meeste mensen vluchten naar buurlanden zoals Polen, maar een aantal vluchten ook naar ons land.

De school in Ganshoren heeft nu al 20 mensen opgevangen. Ze wil niet alleen de kinderen opvangen, maar ook de ouders begeleiden.

Waarom vluchten de Oekraïners uit hun land?

Rusland en Oekraïne waren zo'n 30 jaar geleden één land, de Sovjet-Unie. Ondertussen zijn het aparte landen.

Oekraïne wil graag meer samenwerken met Europa en de Verenigde Staten en ook lid worden van de Navo. De Navo is een groep van 30 landen waarvan ook veel Europese landen (waaronder ook België) en de Verenigde staten lid zijn.

Vladimir Poetin, de president van Rusland, is helemaal niet blij met die plannen van zijn buurland Oekraïne. Het liefst van al wil hij zelf de baas zijn over Oekraïne. Enkele jaren geleden heeft Rusland al de Krim, een stukje land van Oekraïne, ingenomen. Nu heeft Rusland Oekraïne opnieuw aangevallen en is er oorlog. 💣

Voor ons land is er weinig gevaar, omdat we zelf niet meevechten. Wel helpt ons land Oekraïne door geld in te zamelen, gewonden 🤕 te verzorgen, materiaal te sturen en mensen die gevlucht zijn te verwelkomen.

Zo zijn er al verschillende acties georganiseerd door Brusselaars waarbij er spullen ingezameld worden voor Oekraïne.