RWDM en Union spelen voor het eerst in vijftig jaar weer tegen elkaar op hoogste niveau

© Belga

Fans van RWDM en Union hebben er lang op moeten wachten, maar donderdagavond was het zover. De clubs stonden voor het eerst in meer dan vijftig jaar tegenover elkaar op het hoogste niveau. En wie was er gewonnen? Dat was Union! ⚽

Zwanze...wat?

Een derby een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, of uit dezelfde regio.

De Zwanzederby is de benaming voor de stadsderby tussen de voetbalclubs Union Saint-Gilloise en RWDM.

Het laatste duel in eerste klasse tussen Union en RWDM is geleden van het jaar 1969. Toen waren jullie nog laaaaang niet geboren. Maar, nu is RWDM gepromoveerd naar eerste klasse, en dat betekent: opnieuw een Zwanzederby.

Jammer genoeg hebben de supporters al gevochten. Want woensdagnacht hebben zo'n 40 voetbalfans al ruzie gemaakt op het Sint-Gillisvoorplein. De stoelen van de café's vlogen door de lucht. (Lees verder onder de video).

Union wint de Zwanzederby met 2-3

De eerste goal was al na 12 minuten van Gustaf Nilsson van Union (0-1). Daarna kwam nog een goal van Mohamed Amoura (0-2). Een kwartier later was het dan toch prijs voor Union. Net voor de rust maakte Makhtar Gueye (42.) een goal voor RWDM (1-2). Het werd nog beter voor de thuisploeg toen Pierre Dwomoh (45.) zorgde voor een gelijkstand (2-2).

Na rust bleef de wedstrijd heel lang een gelijkspel. Uiteindelijk zorgde Loic Lapoussin (90+6.) toch nog voor een overwinning voor Union.