Scholen gaan stap per stap terug open vanaf 15 mei

© Saskia_Vanderstichele
Updated: 29-04-2020 - 11:46

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de scholen vanaf 15 mei langzaamaan terug mogen opengaan. Eerder had onze minister van Onderwijs Ben Weyts dat al voorgesteld. Zijn voorstel is nu dus goedgekeurd. Het gaat om een aantal leerjaren. Als alles goed gaat, komen daar op 29 mei nog een paar andere jaren bij.

  • Wie mag er terug naar school?

Wat de lagere school betreft, mogen enkel leerlingen uit het 1ste, 2de en 6de leerjaar terug naar school.

In de middelbare scholen krijgen de afstudeerjaren voorrang en gaan dus de laatstejaars als eerste terug naar school. Als dat goed gaat, mogen er daarna nog twee andere jaren starten. Over welke leerjaren dat gaat, is ondertussen ook beslist. Vanaf 29 mei mogen dan ook het 2de en 4de jaar van het secundair onderwijs weer opstarten.📚

Opgelet: scholen mogen van deze richtlijnen afwijken en dus minder klassen laten starten als ze zich bijvoorbeeld niet aan de afstandsregels kunnen houden. Bovendien mag je school ook zelf kiezen hoe vaak je naar school mag gaan. De reden daarvoor is dat niet elke school even groot is.

  • Mogen voorlopig nog niet naar school

Wie in het 1ste, 3de en 5de middelbaar zit of in het 3de, 4de of 5de leerjaar van de lagere school zit, mag in mei dus nog niet naar school.🙁

In de kleuterscholen blijven de lessen voorlopig ook nog geschorst tot minstens eind mei.

Er zal wel nog steeds opvang worden voorzien voor ouders die moeten gaan werken en geen oplossing hebben.

  • Veiligheid

Om alles veilig te laten verlopen, heeft de Nationale Veiligheidsraad enkele belangrijke regels ingevoerd. Zo was er eerst beslist dat er maar tien leerlingen tegelijkertijd in ÊÊn klas mogen zitten. Dat bleek voor de scholen echter heel moeilijk om te organiseren en dus mogen er nu maximaal 14 leerlingen in een klas zitten. Maar opgesplitst in twee groepen worden jullie dus hoogstwaarschijnlijk wel.

Iedereen boven de 12 jaar, zowel leerlingen als leerkrachten, moeten verplicht de hele schooldag lang een mondmasker dragen.😷 Ook deze regel werd ondertussen een beetje versoepeld. Als er voldoende afstand is tussen de leerkracht en de leerlingen, of als de leerkracht achter een plexiglas kan lesgeven, dan is de leerkracht niet verplicht om een mondmasker te dragen. Leerkrachten mogen ook een speciaal doorzichtig gezichtsscherm gebruiken. Zo kan je hun gezichtsuitdrukking nog zien, wat bij een normaal mondmasker niet zo is.

Tot slot zal er ook zeep en ontsmettingsmiddel in de klas staan. De school zal erop toezien dat iedereen voldoende zijn handen wast. 👐

  • Examens

En wat met de examenperiode? De 38 basisscholen en 17 secundaire scholen die tot de scholengroep Brussel behoren, zullen dit jaar geen eindexamens organiseren.

Opgelet: dit geldt enkel voor de scholen die tot de scholengroep Brussel behoren. Die leerlingen zullen geen examens, maar een permanente evaluatie krijgen. De scores die de leerlingen halen op de taken die ze thuis moeten maken, zullen met hun vorige rapporten verrekend worden.

Voor scholen die niet tot de scholengroep Brussel behoren, is het nog even wachten op nieuws over de examens.

Wil je meer weten over de nieuwe coronamaatregelen? Klik dan hier.