Nieuws

Stad Brussel heeft een nieuw plan om auto’s uit het centrum weg te houden

Sinds 16 augustus 2022 moet iedereen het nieuwe circulatieplan van de Stad Brussel volgen. Dat is een plan waarmee de stad zo veel mogelijk auto’s wil weghouden uit het oude stadscentrum. Het gaat dus veel moeilijker worden om nu met de auto in het centrum te komen.

Minder auto's

De stad wil het oude centrum, dat ook wel eens de Vijfhoek genoemd wordt, veel rustiger maken voor de mensen die er wonen. Het moet er ook veiliger worden voor fietsers en voetgangers.

Daarom zijn er nu veel nieuwe éénrichtingsstraten en verkeersfilters. ⛔ Dat zijn camera’s of obstakels zoals grote bloembakken die in het midden van een straat werden geïnstalleerd. Zo kunnen auto’s minder goed door en blijven ze weg uit het centrum.

Meer plaats voor voetgangers en fietsers

Autobestuurders zullen even moeten wennen aan de nieuwe situatie. Voetgangers en fietsers gaan gelukkig overal nog even goed, of zelfs beter, door kunnen. Er komen bijvoorbeeld allemaal kleine voetgangerszones. 🚶‍♀️

En op de Lakensestraat en de Arteveldestraat komt er een lange fietsweg helemaal van het noorden naar het zuiden van het centrum. De Dansaertstraat is nu ook veiliger om te fietsen, want dat is nu een fietsstraat. 🚲 Dat wil zeggen dat auto’s er wel nog mogen rijden, maar fietsers niet mogen voorbijsteken.

Meer plaats om te spelen

Omdat er nu minder auto’s zijn, is er ook meer plaats voor pleintjes en andere plekken waar je kan gaan spelen. Op de Varkensmarkt aan jeugdtheater Bronks is er bijvoorbeeld een mini-verkeerspark in het thema van Mario Kart getekend, zoals je kan zien op de foto hieronder. 🍄 Je kan hier dus met je fiets gaan racen!

varkensmarktmariokart
© Kabinet-Dhondt
| De kasseien van de Varkensmarkt zijn geschilderd in het thema van Mario Kart.

En ook het skatepark aan Kapellekerk gaat groter worden. Er staan nu al een paar extra ramps en tegen vrijdag moet het helemaal klaar zijn. 🛹 Jammer genoeg is deze uitbreiding er wel maar voor een tijdje.

Wat vind jij van dit nieuw plan?

 Laat het ons weten in de comments! 💬