Stadsvogel: animatiefilms voor en door kinderen

© Rana Bogaert
| Shyrine, Ihlan, Anna, Robbe en Elise (11 jaar)

Stadsvogel is een eerste animatieproject van REKKER gemaakt door en voor kinderen uit acht verschillende basisscholen in Brussel. Ze hebben elk meegewerkt aan een animatiefilm waarin ze de dagelijkse realiteit in Brussel op een ludieke, grappige of soms zelfs spannende manier weergeven.

Thema’s?

De thema's lopen uiteen van een bezoek bij de Senaat en de Kamer in het parlement tot in de Brusselse metro's en riolen.

Hoe?

Het zijn animatiefilms gemaakt via de stop-motion techniek waarbij ze onder begeleiding van REKKER het scenario schreven, de karakters en decors grafisch uitwerkten met papier en geluid toevoegden.

De films duren ongeveer 3 à 4 minuten en voor elke seconde waren er 12 foto's nodig die ze via een speciaal toestel maakten. In totaal hebben ze 3 dagen lang gewerkt aan hun film.

Wie?

Anna, Ilhan en Shyrine van de Franstalige school Ecole 7 du Bois de la Cambre in Elsene vertellen samen met Robbe en Elise van De Schakel in Schaarbeek over het project:

Anna

Stadsaders

"Onze film ging over de metro's in Brussel waarbij er een man met een rode pompon zijn rood koffertje verliest in de metro." (Shyrine, Anna en Ihlan)

"Om een mannetje te laten bewegen moest je hem telkens een klein beetje verplaatsen en van elke beweging een foto nemen met de knop." (Ihlan)

Stadsaders - Ecole N°7 du Bois de la Cambre

Empain à sa fin

"Wij hebben gewerkt aan de kortfilm Empain à sa fin dat over de baron Empain gaat die in zijn villa vermoord wordt. Door een soort cluedo wordt de dader op het einde van het verhaal ontdekt. De villa Empain zelf bestaat ook echt en staat in de Franklin Rooseveltlaan in Brussel." (Elise)

Robbe en Elise tonen stop motion techniek
© Rana Bogaert
| Elise en Robbe die de techniek uitleggen

Empain à sa fin - GBS De Schakel Linkebeek

Robbe

Waar?

De 8 films waren woensdag 27 november te zien op de première in Cinema Palace. De andere kortfilms kan je hieronder bekijken of op de YouTube pagina van Studio REKKER!

Verstopping

Verstopping geeft op een ludieke wijze een kijkje in de diepe stadsriolen van de hoofdstad. De makers zijn leerlingen van het 4e leerjaar van de Lukasschool in Schaarbeek.

Bouwen aan de stad

Bouwen aan de stad toont hoe architectuur in Brussel in zijn werk gaat volgens kinderen. Deze is gemaakt door leerlingen van het 5e leerjaar van de gemeenteschool De Kriek in Schaarbeek.

De toespraak

In De toespraak is een senator helemaal klaar voor zijn toespraak. Helaas duiken storende elementen op. Politiek is een schouwtoneel! Deze film werd gemaakt door het 4e leerjaar van Sint-Martinus in Molenbeek.

Surrealisme

De leerlingen uit het 5e leerjaar van GBS Ket & Co in Molenbeek gingen aan de slag met de bouwstenen van het surrealisme, een belangrijke kunststroming begin 20ste eeuw, samen met hedendaagse streetart.

Beesten in Brussel

In de film Beesten in Brussel volgen we een nieuwsgierig ‘stadsdier’ op zijn rooftocht in een flatgebouw. Deze film is gemaakt door leerlingen van het het 6de leerjaar van GBS De Schatkist in Asse.

Stadsklank

In Stadsklank volgen we een blinde man doorheen zijn dag waarbij de geluiden hem door de drukke stad leiden. Bij deze film werden eerst de geluiden opgenomen en daarna pas de film gemaakt. De kinderen van het 4de leerjaar van GO! De Wimpel in Elsene zijn de makers.