Nieuws

Steeds meer medicatie tegen ADHD?

© CM

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat kinderen steeds vaker medicatie gebruiken tegen de aandachtsstoornis ADHD. Het gaat dan vooral om Rilatine. Toch zijn er een aantal risico's bij het nemen van dit medicijn. Er is vooral een stijging in Vlaanderen en niet in Brussel.

Wat is ADHD? (Klik hier)

  • ADHD is een verzamelnaam voor een heleboel symptomen.
    • Personen met ADHD kunnen zich niet lang op één ding focussen; ze zijn snel afgeleid.
    • Personen met ADHD zijn erg druk (hyperactief) en voelen zich onrustig.
  • Let op! Bij ADHD gaat het niet om 'zomaar druk' of 'weinig aandacht'. Niet iedereen die druk is of weinig aandacht heeft, heeft ADHD.
  • ADHD is voor een groot deel erfelijk. Dat betekent dat als je moeder of vader ADHD heeft, de kans dat jij het ook hebt groter is.
  • ADHD kan vastgesteld worden door een speciale arts, zoals een psychiater of therapeut.

Bron: wikikids.

In Wallonië en Vlaanderen gebruiken steeds meer kinderen tussen 6 en 17 jaar medicatie tegen ADHD. In Brussel is dat niet zo. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het CM Gezondheidsfonds.

De CM maakt zich zorgen, omdat er niet veel onderzoek bestaat naar het langdurig gebruik van dit soort medicatie. Sommige gebruikers nemen het medicijn voor een erg lange periode, zelfs langer dan acht jaar.

De medicijnen hebben ook bijwerkingen, zoals minder eetlust en slechter slapen. Patiënten die dit medicijn innemen, worden ook niet genoeg begeleid.

Onze informatie komt uit dit artikel van bruzz.be.

Wat denken de Brusselse kinderen over het gebruik van medicatie tegen ADHD? Check het hier 👇

Lees meer over