Terug naar school in coronatijden

© Ivan Put

Nog één keer slapen en dan kan het nieuwe schooljaar opnieuw van start gaan. 🎒 Op 1 september mogen alle leerlingen uit het lager onderwijs en uit het secundair opnieuw naar school. Toch zullen de eerste schooldag én de komende weken anders verlopen dan vorige schooljaren door het coronavirus dat nog steeds van de partij is.

Hoe starten we op 1 september?

De eerste dag van het nieuwe schooljaar geldt code geel 🟨 en wordt iedereen op school verwacht in het lager en secundair. Ook de rest van de week zal dat het geval zijn.

In het lager onderwijs verandert er de komende weken niets, ook niet als de kleurcode verandert van geel naar oranje of rood. Zij mogen altijd naar school.

In het middelbaar ligt dat anders. Vanaf code oranje geldt 🟧, mogen de leerlingen vanaf het derde middelbaar maar om de week naar school. In de week dat ze niet naar school mogen komen, volgen ze thuis les via afstandsonderwijs. Voor leerlingen uit het eerste en tweede middelbaar (de eerste graad) geldt dit niet, zij mogen – net als in de lagere school – altijd naar school.

Of in de tweede week in het secundair in Brussel ook nog code geel zal gelden, is nu nog niet geweten. Mogelijk verandert de kleurcode in Brussel naar oranje, maar in dat geval zal jouw school dat tijdig laten weten aan jou en je ouders.

Sommige scholen nu al een beetje strenger

20200826 atheneum brussel onderwijs school
© Facebook Atheneum Brussel
| Het Atheneum Brussel in de Moutstraat in Brussel.

In het Atheneum Brussel zullen de leerlingen enkel de eerste dag allemaal op school aanwezig zijn. Vanaf de tweede schooldag wordt daar al meteen gewerkt met het systeem van één week op school, één week afstandsonderwijs voor de leerlingen vanaf de tweede graad.

De school doet dat omdat er niet voldoende ruimte is om alle leerlingen elke dag naar school te laten komen. Meer hierover kan je lezen op de BRUZZ-website.

Wat met mondmaskers?

😷 Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen die ouder is dan 12 jaar én in het secundair zit. En dat in code geel, oranje en rood.

Dat mondmasker moet gedragen worden tijdens de les. In het secundair moeten ook de leerkrachten hun mondmasker dragen als ze les geven. In het lager onderwijs moet dat niet als de leerkracht ver genoeg van de leerlingen staat.

Leerlingen in het secundair mogen enkel tijdens de sportles en de pauzes in openlucht het mondmasker even afzetten, maar moeten ook dan de nodige afstand van hun klasgenoten blijven bewaren.

Oefen dus maar alvast op wat luider praten zodat de leerkracht of je klasgenoot je verstaat als je iets zegt. 🗣️

Wat met afstand houden en andere regels?

In het secundair moeten leerlingen onderling en met hun leerkrachten altijd afstand houden ⬅️1,5 m➡️, ook als ze met hun mondmasker op in de klas les volgen. Ook voor leerkrachten geldt dat tegenover andere leerkrachten en leerlingen.

In het lager onderwijs moeten de leerlingen onderling geen afstand houden. Leerkrachten daarentegen moeten dat onderling wel doen en ook tegenover hun leerlingen moeten ze 1,5 meter afstand houden. Voorlopig dus nog geen knuffels voor je juf of meester bij het weerzien na de vakantie.

20200513 Scholen maken zich klaar om, vanaf 15 me2020, opnieuw leerlingen te verwelkomen, met respect voor social distancing om het coronavirus in te dijken
© PhotoNews

Aan de scholen wordt ook gevraagd om de klaslokalen zoveel mogelijk te verluchten. Neem dus zeker een extra trui mee voor als het fris wordt door het openstaande raam in de klas.🧣

Daarnaast blijft het belangrijk om regelmatig je handen te wassen 👐 en thuis te blijven als je ziek bent.

Wat als iemand op school besmet is?

Is er iemand op jouw school besmet met het coronavirus 🤒, dan worden enkel de klasgenoten van die leerling naar huis gestuurd. Zij mogen dan twee weken niet naar school komen.

Voor de leerlingen uit de andere klassen verandert er niets en blijft de school gewoon open.

OPROEP: Hoe zit het bij jou?

BRUZZKet is heel benieuwd hoe jouw eerste dag terug naar school precies verliep: hoe voelde het om weer op school te zijn, wat is er anders dan bij de start vorig schooljaar en hoe zien de komende dagen eruit?

Heb jij zin om daar over te vertellen?

Schrijf je verhaal dan neer in de reacties hieronder ? of stuur je verhaal door naar ket@bruzz.be