Trillingen van de aardbeving in Turkije en Syrië gemeten in Ukkel

© KMI

Op maandagochtend was er een zware aardbeving in Turkije en in buurland Syrië. Er zijn al ruim 2.300 doden en duizenden gewonden gevallen. De Koninklijke Sterrenwacht van België heeft de trillingen van de aardbeving zelfs in in het meetstation van Ukkel geregistreerd.

De seismometers van de Sterrenwacht hebben de bevingen gemeten. Ook verschillende van de naschokken zijn geregistreerd. "De beving was voelbaar tot een 200 à 300 kilometer van het epicentrum", vertelt Koen Van Noten van de Koninklijke Sterrenwacht. Een epicentrum is waar de aardbeving ontstaat. "Hier hebben de mensen het dus niet gevoeld. De trillingen zijn enkel opgevangen door onze meters."

De Sterrenwacht registreert dagelijks wereldwijde aardbevingen. Dat deze bevingen, en zijn naschokken, gemeten zijn, is dus niet uitzonderlijk. Hoe groter de omvang van een aardbeving, hoe verder de seismografen hem opmeten. In het geval van Turkije kunnen de meters in Ukkel zo aardbevingen met een kracht van 4 à 5 al opvangen. Een aardbeving met een kracht van 2 à 3 in Nederland is ook te zien in Ukkel.

Maandagochtend deed zich een beving met een kracht van 7,8 voor in Turkije en Syrië. Het epicentrum lag in de stad Gaziantep. Iets voor 12 uur werd het zuidoosten vanTurkije getroffen door een tweede aardbeving, met een kracht van 7,5. In totaal zijn er al ruim 2.300 doden geteld.

Steunacties

Vanuit Brussel komt er heel veel steun aan de slachtoffers. Er worden oproepen gelanceerd om geld in te zamelen, bijvoorbeeld vanuit het Koerdisch instituut in Brussel. In Sint-Joost kunnen mensen ook hun solidariteit gaan betuigen in het Gemeentehuis.