UPDATE: Herfstvakantie verlengd tot 15 november

De schoolbanken zullen een paar dagen extra leeg blijven.
Updated: 30-10-2020 - 19:24

De herfstvakantie staat voor de deur. Eerder werd die al verlengd met drie dagen maar nu komen daar nog een paar dagen extra bij. Jullie worden pas op maandag 16 november terug op school verwacht. In totaal zal de herfstvakantie 2 weken geduurd hebben.

Vorige week besliste de minister van Onderwijs dat de herfstvakantie tot 11 november zou duren. In de Franstalige scholen was dat eerder ook al beslist. Nu heeft de regering van ons land beslist dat de herfstvakantie nog langer zal duren, tot zondag 15 november.

Maar waarom is dat?

Door de herfstvakantie langer te maken, zijn er 16 dagen waarin het coronavirus niet verspreid kan worden op school. Door die pauze kan iedereen na de vakantie weer gezond naar school.

In veel scholen vallen er namelijk regelmatig leerkrachten uit omdat ze positief getest hebben of in quarantaine moeten. En ook bij de leerlingen moet er regelmatig iemand in quarantaine. Dat maakt het voor scholen extra zwaar om in de beste omstandigheden les te geven. Sommige scholen moesten de afgelopen weken soms zelfs eventjes helemaal sluiten.

Een langere rustpauze is dus voor iedereen meer dan welkom.

Wat na de herfstvakantie?

Op maandag 16 november gaan jullie terug naar school. In het lager onderwijs zal dat opnieuw elke dag op school zijn, zoals dat tot vandaag was.

In het secundair onderwijs verandert er vanaf 16 november wel iets. Leerlingen vanaf het derde middelbaar zullen na de herfstvakantie maar deeltijds naar school kunnen. De helft van de tijd krijgen zij op school les, de andere helft volgen zij thuis les via afstandsonderwijs. De scholen mogen wel zelf kiezen hoe ze dat juist regelen, bijvoorbeeld de ene groep in de ochtend en de andere groep in de namiddag, of een week wel en een week niet. Je zal hier snel een bericht over krijgen van jouw school.

Op 1 december wordt er gekeken hoe alles loopt en of het aantal besmettingen al voldoende gedaald is. Op dat moment wordt dan ook beslist of de scholen op dezelfde manier verder gaan of terug naar voltijds les op school kunnen overstappen.

Andere nieuwe maatregelen

Bioscopen, musea, cafés, restaurants en sportclubs waren al gesloten. Vanaf maandag moeten ook winkels en kapsalons de deuren sluiten. De supermarkt of de apotheek blijft uiteraard wel open.

Thuis mogen we nog maar één knuffelcontact ontvangen en niet meer vier mensen zoals het nu was. Buiten mag je wel nog afspreken met maximaal vier vrienden, maar dan moet je wel voldoende afstand houden en altijd een mondmasker dragen.

Deze nieuwe maatregelen gaan in vanaf maandag 2 november.

Wat vind jij van deze nieuwe maatregelen en de langere herfstvakantie?