Nieuws

Veel kinderen hebben nog geen middelbare school voor volgend jaar

© BRUZZ

Meer dan 500 kinderen die volgend jaar de overstap maken naar de middelbare school hebben nog geen school. Dat is heel veel en daarom maken veel ouders en kinderen zich zorgen.

In januari schreven meer dan 2.000 kinderen zich in via een digitaal aanmeldingssysteem. 75% kreeg toen plek op een Brusselse Nederlandstalige school. Maar er zijn 500 andere leerlingen die nog moeten wachten op een plaatsje. Dat maakt het voor hen heel onzeker.

Veel ouders duiden maar één school aan voor hun kind, vaak bij een populaire school, maar die zijn snel volzet. Daardoor wordt er geen match gevonden tussen de leerlingen en de scholen.

Een tip: duid steeds verschillende scholen aan, maak zeker een top 3. Dat vergroot de kans op een plekje op een middelbare school.

KLIK 1s kameleon

De hoop nog niet opgeven

Maar je moet de hoop nog niet helemaal opgeven. Sommige leerlingen melden zich aan bij scholen in Brussel, maar ook bij scholen net buiten Brussel. Als ze daar een plaats krijgen, komt die plaats in Brussel vrij en die wordt dan toegewezen aan de eerste die op de wachtlijst staat.

Kinderen die op de wachtlijst staan, zijn nog niet geselecteerd voor een school, maar maken wel nog kans op een plekje.

Hoe kom je op de wachtlijst? Door een attest aan te vragen waarin staat dat je geweigerd bent. Als er dan een plaats vrijkomt kan die aan jou worden toegewezen.

Er zijn ook scholen waar je je niet via de computer kan aanmelden, maar waar je wel kan langsgaan. Zo zijn er vijf secundaire scholen in Brussel waar nog plaatsen vrij zijn.