Nieuws

Verschillende schietpartijen in Brussel: voelen kinderen uit de buurt zich onveilig?

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Hallepoort. In deze buurt waren vier schietpartijen.

In iets meer dan een week tijd zijn er in Brussel acht verschillende schietpartijen geweest. Het grootste deel daarvan was in de buurt van de Hallepoort. De regering wil meer agenten inzetten om andere schietpartijen te voorkomen. Ook kinderen uit de buurt merken hier de effecten van.

De oorzaak voor al dit geweld zou volgens experts de Brusselse drugshandel zijn. Concurrerende drugsbendes willen elkaar bang maken en straffen, en gebruiken daarvoor geweld.

Bij verschillende schietpartijen vielen er gewonden. Op het Jacques Francksquare in Sint-Gillis, in de buurt van de Hallepoort, stierf er jammer genoeg iemand.

Overzicht van de schietpartijen

Kinderen uit de buurt zijn ongerust

Al dat geweld heeft natuurlijk gevolgen voor de buurtbewoners. Ze voelen zich niet altijd meer veilig in hun eigen buurt, en kinderen mogen van hun ouders niet zomaar buiten spelen.

Dat is ook zo voor de leerlingen van basisschool Balder. Hun school ligt tussen het Zuidstation en de Hallepoort, de buurt waar de meeste schietpartijen waren.

20220624_hallepoort_speeltuin_c_bruzzket.png
© BRUZZKet
| De speeltuin van het Hallepoortpark.

Sinds het geweld hier is toegenomen, mogen de leerlingen niet meer in het Hallepoortpark gaan spelen. Volgens de school en de ouders is het er te onveilig.

De leerlingen zelf zijn ook ongerust over al het geweld.

En wat nu met al dat geweld? 

De regering is hard aan het werk om zo’n schietpartijen te vermijden. Er komen bijvoorbeeld meer rechters, zodat de drugscriminelen sneller gestrafd kunnen worden. Er komen ook extra politieagenten

Ben je zelf ongerust of zit je nog met vragen over al dit geweld? Praat er zeker over met je ouders of leerkrachten.

Of als je meer wil weten over misdaad en waarom sommige mensen wetten overtreden, kan je ook het boek ‘Wie zit in de gevangenis?’ lezen. Meer info daarover vind je op deze website.