Nieuws

Vijf Brusselse basisscholen geven vanaf dit schooljaar 4 dagen les in plaats van 5

© Photonews
| Archieffoto
Updated: 06-09-2023 - 12:08

In de Nederlandstalige scholen in Brussel zijn er al een tijdje te weinig leerkrachten. Basisscholen De Weg-Wijzer en Papageno in Evere en nog drie andere scholen zullen daarom vanaf volgend jaar op woensdag geen les meer geven. De leerlingen kunnen er wel op woensdag naar de opvang of deelnemen aan andere activiteiten.

In dit nieuwe systeem moeten leraren uit Vlaanderen een dag minder naar Brussel pendelen. 🚌 Bij basisschool De Weg-Wijzer zijn dat alle leraren.

De kwaliteit van het onderwijs blijft wel hetzelfde, zegt directrice Lisa Janssens. Want leerlingen krijgen de andere dagen een uurtje meer les. Tijdens dat lesuur zullen ze vooral (op een creatieve en speelse manier) leerstof herhalen. Er zal geen nieuwe leerstof aan bod komen.

In dit nieuwe systeem kunnen leerlingen op woensdag wel nog naar de opvang op school. Ze kunnen ook meedoen met activiteiten zoals muziekles of sport. Die kosten wel 3 euro.

Voordelen van dit systeem

  • Leerlingen en leraren (die vaak van ver komen) kunnen het een dagje rustiger aan doen in het midden van de week.
  • De scholen hopen dat er zo minder leraren stoppen, en dat ze het beroep weer iets aantrekkelijker kunnen maken.

Nadelen van dit systeem

  • De opvang en activiteiten die op woensdag worden voorzien, kosten geld. Dat geld komt nog eens bovenop alle andere schoolkosten voor de ouders.
  • Het kan zorgen voor meer ongelijke kansen tussen leerlingen, zegt onderwijsexpert Steffi De Baerdemaeker.

Voor het eerst geen les

BRUZZKet ging nog eens langs bij de start van het nieuwe schooljaar om de mening te vragen van de ketjes. Bekijk de video hieronder!

Wat vind jij van dit nieuwe systeem?

Laat het ons weten in de reacties. 💬