Nieuws

Vijf tips om fietsdiefstal te vermijden

© BRUZZ Ket

In Brussel worden supervaak fietsen gestolen. Wij kregen vijf tips van een Brusselse politieman om fietsdiefstal vanaf nu te voorkomen. 👊

Fietsdiefstal blijft een groot probleem in Brussel. Je loopt vooral veel risico als je een duurdere fiets hebt. Dat zegt Tijl, een Brusselse politieman. Hij heeft een Facebookpagina opgericht waarop de politie foto's post van gestolen fietsen. "Je kan diefstal niet stoppen, maar je kan die wel verminderen", zegt Tijl. Daarom heeft hij vijf tips voor ons:

  • Tip 1: Sluit je fiets 🔒

Het lijkt logisch, maar het is belangrijk dat je je fiets altijd sluit, ook als het maar voor enkele minuten is. "Ook bij je thuis is het beter om je fiets altijd vast te maken", benadrukt Tijl.

  • Tip 2: Maak je fiets vast aan een vast punt

Je maakt je fiets best vast aan een vast punt, zoals een fietsenrek of een paal. Daarbij is het ook belangrijk om niet te veel plaats te laten tussen het slot en het vaste punt.

Je sluit je fiets best zowel aan het kader als aan het voorwiel. "Fietsdieven willen een onbeschadigde fiets, omdat ze die willen verkopen. Als je zowel het kader als het voorwiel vastmaakt, is de kans groter dat ze de fiets beschadigen", zegt de politieman. Let op! Als je alleen het voorwiel vastmaakt, kunnen de dieven het wiel losdraaien en de rest van je fiets meenemen.

  • Tip 3: Parkeer je fiets op een zichtbare plaats

Volgens Tijl is het iets moeilijker om een fiets te stelen waar veel mensen passeren. Dieven zullen minder snel een fiets stelen op een plaats waar zo goed als niemand aanwezig is.

De politieman raadt ook aan om voor een beveiligde parking te kiezen als dat mogelijk is. "Daar worden ook fietsen gestolen, maar minder." Ook is het beter om je fiets mee te nemen waar mogelijk. "Plooifietsen kan je vaak meenemen naar binnen. Ook bij andere fietsen kan je vragen of je die even binnen mag plaatsen."

  • Tip 4: Koop een goed slot

Kies voor een beugel- of een U-slot. "Sloten van 10 euro zijn niet goed genoeg", zegt Tijl. Het kan het bij een sterk slot soms 10 minuten duren om door te slijpen, terwijl je sommige goedkope sloten in 2 seconden kan doorknippen.

  • Tip 5: Registreer je fiets

Je kan je fiets registreren op mybike.brussels. Het helpt om de fiets terug te vinden.

Toch gestolen?

Als je fiets toch werd gestolen, is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. "Plaats ook foto's in de verschillende Facebookgroepen voor gestolen fietsen in Brussel." Iedereen kan zo mee uitkijken of je fiets online te koop wordt gezet of ergens in Brussel op straat staat."

Hou ook online platformen zoals tweedehands.be en Facebook Marketplace in het oog. "Als je je fiets op een van die platformen tegenkomt, kan je contact opnemen met Veloflic." De politie neemt dan contact op met de verkoper en doet zich voor als koper. "Op die manier kunnen we de fiets terugkrijgen." 🕵️‍♂️

Je fiets verzekeren tegen diefstal is dat niet altijd even makkelijk. Er hangen veel voorwaarden aan vast en het is duur, net omdat er zoveel diefstallen zijn.

Bekijk hier de TikTok met de vijf tips door de leerlingen van basisschool Carolus Magnus.

Is jouw fiets al ooit gestolen? 😭

Laat het ons weten in de comments! 💬