Vijf vragen over de ramadan

Op donderdag 17 mei begint de ramadan. Kawtar (14) en Selma (12) zijn twee zussen uit Molenbeek. Zij kunnen jullie alles vertellen over deze speciale maand.

LUISTER. Selma en Kawtar over de ramadan

VRAAG 1. Wat is de ramadan?

Kawtar: "De ramadan is de naam van een maand waar Moslims een maand lang niet eten en niet drinken van zonsopgang tot zonsondergang. In deze maand lezen we ook veel in het gebedenboek, de Koran. Het is ook een maand waar je extra hard je best doet om 'goed' te zijn voor de mensen rond jou."

Selma: "Het doel van de ramadan is om een maand te voelen, hoe het voelt hoe armen mensen leven."

VRAAG 2. Wat vind je het moeilijkste tijdens de ramadan?

Selma: "Tijdens warme dagen kan het wel eens moeilijk zijn, zeker als je veel beweegt. Maar mensen voor mijn ogen zien eten, dat vind ik niet echt lastig. Ik kies er zelf voor, dus ik doe het gewoon."

Kawtar: "Ik ga op schooluitstap naar een museum waar we kunnen proeven, en dan is het moeilijk te weerstaan. Ik heb voor het chocolademuseum gekozen want misschien kan ik chocolade meenemen in mijn boekentas en 's avonds opeten."

VRAAG 3. Hoe zien jullie avonden tijdens de ramadan eruit?

Selma: "Als we 's avonds bij zonsondergang het gebed horen, dan eten we eerst een dadel en drinken we een glas water. Daarna bidden we samen met het hele gezin. Daarna eten we, zo'n maaltijd heet 'iftar'. Dan staan er op de tafel veel Marokkaanse gerechten zoals de speciale soep 'Harira'."

Kawtar: "Het zeker niet zo dat we de hele nacht lang eten, heel soms maakt mama ons 's nachts nog eens waker om te eten voor we naar school gaan."

iftar ramadan

VRAAG 4. Hoe weten jullie wanneer jullie mogen eten?

Selma: "Wanneer de zon onder gaat, dat staat op een speciale kalender."

VRAAG 5. Op het einde van de ramadan is het feest?

Selma: "Ja, dan is het Suikerfeest. Dit is echt mijn favoriet feest. Dan is het heel gezellig en komt de familie op bezoek. We kopen nieuwe kleren en krijgen cadeautjes. En eten zoals de naam van het feest het zegt, veel snoepjes en suiker."

Lees meer over