KLIK

Cybergevaar!

Hebben jullie al een smartphone? Mogen jullie al op Instagram? En chatten jullie soms met onbekenden? “Wij niet”, zeggen we soms tegen onze ouders, maar eigenlijk doen we het allemaal wel eens, vroeg of laat. Niet doorvertellen hé!

Maar de wereld op internet is niet zonder gevaar. Dat zagen we ook tijdens de Week Tegen Pesten. Soms kom je online de gemeenste mensen tegen. Ze verstoppen zich achter een andere naam en schelden je zomaar uit. Kennen jullie boonieplanet.com? Daar kan iedereen supersnel een account maken en soms ook je lastigvallen. Maar je kan ze ook blokkeren!

Hoe je dat moet doen, zie je in dit filmpje.

Sociale media

Ook op sociale media zoals Facebook is niet iedereen wie hij zegt dat hij is! En het ergste van al is… als ze vieze dingen willen sturen, zoals blote foto’s of dingen waarover we nog moeten leren bij seksuele opvoeding!

Als het pesten ook doorgaat na school

Minstens even erg: soms ken je de pestkop wel! Vroeger was het ook erg als je gepest werd op school. Maar nu, met smartphones en laptops en tablets, kan je na school naar huis gaan en nog steeds gepest worden door vervelende berichten of uitgelachten worden op internet!

Vertrouw niet alles zomaar

Op internet moet je echt vaak opletten met wat je ziet, hoort en leest.

  • Is iets gratis? Vertrouw het niet zomaar!
  • Is het te mooi om waar te zijn? Let dan op!
  • Lijkt het een heel klein beetje verdacht? Dan is het verdacht!

Enkele tips en interessante websites

Wat kan je doen als je op een dag een van deze problemen tegenkomt op internet? Wij zochten enkele tips voor jullie:

  1. Probeer het niet alleen op te lossen maar zoek iemand die je vertrouwt, zoals je ouders of je juf of meester.
  2. Wees altijd supervoorzichting met informatie zoals je adres, je leeftijd, je school. Vertel het niet zomaar aan iemand die je niet echt kent!
  3. Goede sites zoals www.awel.be of www.tegencyberpesten.be helpen jou als je gepest wordt. Je kan ook bellen of chatten met Awel voor hulp!
  4. Als je bedreigd wordt, bewaar dan een printscreen als bewijs. Je kan contact opnemen met de politie en dit tonen.
  5. Stuur geen naaktfoto’s. Laat je niet onder druk zetten, ook niet als je vriend(in) boos zou worden omdat je nee zegt.

Zo! Surf, chat, game en amuseer je veilig op het internet!