Bruegel en de toren van Babel

© KHM Wenen
| Schilderij: de toren van Babel - P. Bruegel

Op de nieuwe BRUZZ-ket poster zag je misschien al de foto hierboven terug. Dat is de Toren van Babel. Maar wat is juist het verhaal van die toren en waarom staat die op de poster?

Pieter Bruegel de Oude
© PhotoNews
| Pieter Bruegel de Oude

Wie is Bruegel?

Pieter Bruegel de Oude was een gekende kunstschilder in Brussel uit de 16e eeuw. Hij wordt ook wel Boeren-Bruegel genoemd.

Wat staat er op het schilderij?

Het schilderij vertelt een verhaal uit de Bijbel over de Babyloniërs die in de stad Babylon een toren tot aan de hemel wilden bouwen. Omdat God dit een beetje overdreven vond, strafte hij het volk met een spreuk waardoor niemand elkaar nog begreep. Er onstond verwarring en de Babyloniërs stopten hierdoor met het bouwen van de toren.

Betekenis

Babylon betekent in het Hebreeuws ‘verwarring’. Vandaar “de toren van Babel”. Vandaag gebruiken we de toren van Babel ook nog in spreekwoorden wanneer de communicatie tussen personen slecht verloopt of wanneer er veel ruzie wordt gemaakt.

DOSSIER: meertaligheid

In Brussel spreken veel mensen meer dan één taal. Jij misschien ook wel. En dat is best cool. Ontdek hier alles over meertaligheid!