Jouw persoonlijke info en data beschermen is heel belangrijk! Maar hoe doe je dat? Wij zochten het uit, samen met de zesdejaars van basisschool Veeweide uit Anderlecht. Zij kregen vandaag de DataBuzz op bezoek.
Wat is de DataBuzz?
Dat is letterlijk een bus 🚍 die naar jouw school komt. Het is eigenlijk een mobiel laboratorium vol schermen en nieuwe technologieën waar je met je klas meer te weten komt over de digitale wereld.
Zo kan je er proefjes doen rond cyberpesten, artificiële intelligentie en leren hoe je jouw persoonlijke gegevens en je online identiteit kan beschermen.
De bus is 100 procent elektrische en rijdt zo op een milieuvriendelijke manier van school naar school.
Wat zijn persoonlijke gegevens?
Persoonlijke gegevens zijn bijvoorbeeld:
- jouw naam
- jouw geboortedatum
- waar je woont
- een foto van jou
- jouw telefoonnummer
- jouw locatiegegevens als je online bent
- informatie uit jouw medisch dossier
- ...
Ontsnappen uit de DataBuzz
De leerlingen van basisschool Veeweide mochten vandaag plaats nemen in de DataBuzz en deden de Escape-game rond privacy.🔒
Tijdens deze workshop leer je op een speelse manier bij over de Europese privacywetgeving en waarom het zo belangrijk is om goed zorg te dragen voor jouw persoonlijke gegevens en je online identiteit.
De Europese watte?! 🤯
De Europese privacywetgeving bestaat sinds 25 mei 2018. Deze wetgeving gaat over de bescherming van de privacy en gegevens van iedereen, in de echte wereld 🌎 en online 📱.
Dat betekent dat alle bedrijven, maar ook jouw school, ervoor moeten zorgen dat de gegevens die ze van jou hebben goed beschermd zijn.🔒
Ze mogen die dus bijvoorbeeld niet zomaar aan andere bedrijven of mensen geven. Bedrijven en scholen mogen ook niet zomaar alle persoonlijke gegevens van jou vragen. Alleen de echt noodzakelijke gegevens mogen ze vragen en opslaan.
Deze wetten gelden in alle landen van de EU en zijn overal hetzelfde.
WIST JE DAT!
Wist je dat ook een foto waar jij op staat 🤳 iets persoonlijks is dat bescherm moet worden? Ze noemen dat dan een persoonsgegeven, dus iets dat van jou persoonlijk is.
Je mag dus niet zomaar op school, via de website, Facebook, Instagram, krant enz. allerlei foto's publiceren die in de klas of bij een schoolactiviteit gemaakt zijn.
De school moet daar vooraf toestemming voor krijgen van de ouders.