Filem'On Internationaal Filmfestival gaat muzikaal van start

© Filem'On

Filem'On – het Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek – opent met een ciné-concert voor alle leeftijden. Tijdens deze opening krijgt de rode draad 'uitvindingen' volop aandacht met animatiefilmpjes waarin knotsgekke en ingenieuze ideeën tot leven komen.

Het startschot wordt gegeven door vijf kortfilms die live muzikaal begeleid worden door Jeugd en Muziek Brussel. Twee Brusselse muzikanten en basisschool "De Muziekladder" uit Schaarbeek, krijgen de eer.

Filmmuziek

Geluidjes zijn heel belangrijk als je naar een film kijkt. Meestal worden die er later opgeplakt, maar tijdens de opening van Filem'On wordt de muziek live gespeeld. Op het podium zitten twee Brusselse muzikanten, Falk Schrauwen (percussie) en Mathieu Robert (saxofoon). Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van basisschool "De Muziekladder" nemen de eerste rijen in.

Terwijl de film afspeelt en de beelden elkaar snel opvolgen in de cinemazaal in BOZAR, wordt er hier getokkeld en daar gefloten. De kinderen hebben elk een taakje en mogen nu eens schudden met een rammelaar, dan eens op een melodica blazen. Ze doen het zó goed, dat je na een tijdje vergeet dat het allemaal live gebeurt.

Live muzikale begeleiding bij deze kortfilm van Gary Fouchy 'L'inventeur', op de opening van Filem'On

Uitvindingen

Doorheen de hele selectie van films stroomt de focus op uitvindingen. Dat zien we meteen in de met een Oscar bekroonde kortfilm Mr Hublot, waarin een robothuisdier de boel op stelten zet. "We kiezen voor het thema 'uitvindingen', want die gebeuren door het gebruik van je hart en van je geest", zegt Filem'On directrice Hilde Steenssen.

  1680 FILEMon_Mr Hublot
  © -
  | Mr Hublot

  Ik heb zin om naar de film te gaan!

  • Het hele programma vind je op de website van Filem'On.
  • Tips nodig? BRUZZ Ket selecteerde vijf toppers.