Lezen!

Gezien: vossen in de stad

De vossen hebben jongen gekregen, waardoor ze verder van huis moeten om eten te zoeken.© Wilco Bosems‎ / Wiels duurzame wijk

Er waren altijd al veel vossen te zien in de stad, maar de laatste tijd lijkt het beestje nog zichtbaarder. 🦊 Daar zijn verschillende redenen voor, zegt natuurexpert Olivier Beck.

  1. Een van de redenen is de lockdown en dan vooral het begin van de lockdown. Toen bleven de mensen de hele tijd in hun kot, waardoor de vossen zich meer durfden tonen. Nu het gewone leven langzaamaan weer opstart, is deze reden wel niet meer zo belangrijk.
  2. De vossen hebben in mei jongen gekregen. Daarom gaan ze verder van huis om voedsel te zoeken en zijn ze vaker te zien. Ze kunnen overal in de stad zitten. Een van hun rustplaatsen kan ook ergens achter een tuinhuisje zijn. Zo lang ze maar niet gestoord worden.
  3. In de zomer zullen de dieren nog zichtbaarder worden. In juni zijn de jongen namelijk groot en verlaten ze vaker hun hol. Ze spelen en maken meer geluid. In juli of augustus verlaten ze voor altijd het nest en zoeken ze hun eigen voedsel en territorium.

Handtas gestolen

De vossen zijn niet alleen zichtbaar, ze steken ook nog eens vanalles uit! In Vorst kon voorbijganger Pierre een jong vosje filmen dat een handtas had gestolen.👜

Op zijn filmpje is te zien hoe de vos een garage binnenglipt en er weer uitkomt met een zwarte handtas in de bek. Hij loopt er rustig mee weg op straat.

Volgens Pierre heeft de vos de tas uiteindelijk laten vallen. "Ik ben die handtas dan gaan terugbrengen naar het huis", vertelt hij aan de VRT. "De mensen daar reageerden niet helemaal verrast, want ze hadden de vos al verschillende keren gezien. Ze konden er dus wel om lachen."

Niet erg

Het kan volgens natuurexpert Olivier helemaal geen kwaad dat de vos zich zo thuisvoelt in Brussel.

Het diertje woonde heel lang geleden al in onze hoofdstad: “"Toen Brussel nog een moerasbos was, was de vos een oorspronkelijke inwoner. Met de komst van de stad stierven ze uit. Maar eind jaren 1970 kwam de vos op eigen kracht terug”, legt Olivier uit.

Er zullen volgens hem niet te veel vossen in de stad opduiken. Daar zal de natuur zelf voor zorgen. Daarom is het belangrijk dat mensen niet tussenkomen en hen niet gaan voederen. 🚫