Nieuws

Klimaatspijbelen: waarom juist?

© Photonews

Er is nogal veel aan de hand met ons klimaat de laatste tijd. Jongeren die niet naar school gaan om te protesteren, omdat ze vinden dat de volwassenen te weinig aandacht aan ons klimaat schenken. En Filter Café Filtré komt er weer aan. Toch doet precies niemand er iets aan! Als we zo door blijven doen, dan zal de wereld binnenkort vergaan!

klimaatspijbelaars
© Photonews

Maar, waarom spijbelen jongeren nu eigenlijk?

De jongeren gaan niet akkoord met wat de politiek en hun burgers tegenwoordig met het klimaat doen. We ademen zonder dat we het beseffen de hele dag slechte lucht in hier in Brussel. We ademen gemiddeld zo een 6 tot 10 keer per minuut. Bijna elke keer dat we buiten in de stad een keer in- en uitademen, is het vuile lucht, die we ook wel CO² noemen.

klimaatspijbelaars
© Photonews

Hé maar, wat is CO² dan precies?

CO², ook wel koolstofdioxide genoemd, is een gas dat van nature in onze atmosfeer aanwezig is. Iedereen kent CO² van onder andere de prik in Coca Cola of Spa Rood. Met CO² is per definitie op zich dus weinig mis mee.

Maar door handelen van de mens is de hoeveelheid CO² in de atmosfeer sterk gestegen! We rijden met auto’s die CO² uitstoten, de fabrieken verbranden veel en daardoor stoten ze ook veel CO² uit, en er zijn nog zoveel andere oorzaken. Dat zorgt voor veel problemen!

Het klimaat wordt sterk aangetast. Daardoor smelten onder andere poolkappen en stijgt de temperatuur wereldwijd. We vernietigen onze eigen planeet dus! Voldoende reden om te zorgen dat we minder CO² uitstoten.

Klimaatspijbelaars back to nature
© Photonews

Hoe zorg ik er dan voor dat ik voor minder CO2 zorg in het dagelijks leven?

Er zijn veel manieren om daarvoor te zorgen. Zoals:

  • Minder met de auto rijden. Ga met het openbaar vervoer, met de fiets of step naar school.

  • Ga zo min mogelijk met het vliegtuig op reis. Binnen Europa is de trein inmiddels een perfecte vervanger geworden om te reizen!

  • Bespaar energie in het huis. Laat lichten niet voor niks branden, steek de open haard niet voor niets aan, ...

Ik hoop dat jullie samen met vele anderen een handje helpen voor het klimaat! Ik doe alvast mee! En jullie? Marcela

Anuna De Wever klimaatspijbelaars
© Photonews
| Initiatiefneemsters 'Youth for Climate' Anuna De Wever en Kyra Gantois