KLIK

Klopt het dat er ooit een dierentuin was in Brussel?

Een oude postkaart van de Zoo van Brussel

Het vijfde leerjaar van de Goudenregen in Ganshoren zoekt voor BRUZZ Ket uit of er ooit een dierentuin was in Brussel.

We gingen als leerlingen op interview bij de bioloog Hans Van Lierde die als bioloog werkt in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Was er ooit een dierentuin in Brussel?

“Ja, in het park dat nu het Leopoldpark heet, aan het Europees Parlement.”

Wanneer werd die dierentuin dan gebouwd?

“De dierentuin werd gesticht in 1851 door de Société Royale de Zoölogie, d’Horticulture et d’Agrément (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde, Tuinbouw en Verfraaiing). De dierentuin was tevens een park waar de rijkere burgers van Brussel naar concerten konden gaan, elkaar konden ontmoeten en konden gaan wandelen.”

zoo van brussel - olifant
Olifant Miss Betsy

Hoe groot was de dierentuin? .

“Die was 9 hectare, dat is hetzelfde als 18 voetbalvelden bij elkaar. De dierentuin nam heel het park in.”

Welke taal werd er gesproken?

“Omdat de mensen in Brussel tweetalig zijn weten we niet welke taal ze spraken De taal was het Frans want dat was de taal van de hogere burgerij (rijkere mensen) in die tijd. De dierentuin kon enkel door hen bezocht worden omdat het te duur was voor de gewone mensen.”

Welke grote dieren waren er?

“Er waren olifanten (zoals de olifant Miss Betsy), beren, herten, struisvogels, kangoeroes, wolven… .”

zoo van brussel - oude prentkaart

Waarom werd de dierentuin gesloten?

“In 1876 gaat de dierentuin een eerste keer dicht. De stad Brussel probeert wel de dierentuin opnieuw op te starten, maar in 1878 is het definitief gedaan. In 1879-1880 worden de laatste dieren van de zoo verkocht. De dierentuin moest sluiten omdat de beheerders niet goed wisten hoe ze (wilde) dieren moesten verzorgen. Vele dieren stierven heel snel in de dierentuin omdat ze onaangepast voedsel kregen, omdat hun kooien te klein waren en de dieren niet genoeg bescherming gaven tegen kou en regen… De dierentuin gaf ook veel geld uit aan feesten, orkesten en te weinig aan de dieren zelf.”

zoo van brussel - oude prent

Zijn er nu nog overblijfselen van terug te vinden? 

“Van de dierentuin is niet veel meer te vinden in het Leopoldpark omdat het park later voor andere dingen is gebruikt. Zo kwamen er veel gebouwen voor wetenschappelijke instellingen die er nu nog staan (maar nu wel een school zijn, een bibliotheek, een Europees museum, een laboratorium…). Aan de Belliardstraat staan wel nog twee kleine gebouwtjes met een hek ertussen die vroeger de ingang vormden van de Dierentuin en waar je de ticketjes voor de zoo moest kopen. Bovenaan die gebouwtjes kan je nog lezen ‘Jardin zoölogique’ (= dierentuin)."

zoo van brussel - ingang
Op deze foto kan je de ingang van de Zoo van Brussel van vroeger nog zien.

"Bovenaan het park is nu het Museum voor Natuurwetenschappen, maar het lagere geelbruine gebouw daarvan was ooit van de dierentuin. De dierentuin had daar een museumpje en een balzaal en een orkestzaal. In de dierentuin stond ook een beroemde serrekas waarin reuzenwaterlelies te zien waren. Die kas bestaat nog, maar staat nu in de Plantentuin van Meise. De vijver onderaan het park werd ook door de dierentuin gebruikt voor het houden van watervogels.

CONCLUSIE

We kunnen dus besluiten dat er ooit een dierentuin in Brussel was. We bedanken Hans Van Lierde voor dit verhaal.