Meertalig zijn, wat is dat?

Wat betekent nu precies "meertalig zijn" en wat zijn de voordelen ervan? In dit artikel kom je er meer over te weten en zal je ontdekken dat je MEERtalig bent dan je denkt!

Wat is meertaligheid?

Mensen worden meertalig genoemd als ze in staat zijn om meer dan één taal te begrijpen en te spreken. Dat kan op verschillende niveaus, dus niet alle talen hoeven even goed gekend te zijn.

Ook als mensen van meerdere talen regelmatig gebruikmaken, spreken we ook van meertalig zijn. Dat is hoe wetenschappers 'meertaligheid' omschrijven.

Doordat we in ons leven in verschillende situaties terechtkomen, passen mensen automatisch hun taal of talen aan om zich juist te kunnen uitdrukken.

Het gaat dan niet alleen over verschillende talen maar ook over dialecten, chattaal, lichaamstaal, gebarentaal, mengvormen van talen, enz. Iedereen is dus eigenlijk een beetje meertalig!

Voordelen?

  1. Meertalige kinderen leren gemakkelijker nieuwe talen.
  2. Het werkgeheugen van meertalige kinderen is scherper doordat hun hersens steeds van taal moeten switchen. Hierdoor zouden ze zich beter kunnen concentreren of sneller kunnen denken.
  3. Meertalige kinderen kunnen via de verschillende talen preciezer zijn in wat ze voelen en bedoelen.
  4. Meertalige kinderen kunnen later hun omgeving beter inschatten en met veel minder inspanningen. Ze kunnen namelijk makkelijker contact leggen met andere mensen en culturen.

Wist-je-datjes

Springend ketje
Mannetje met krullen

DOSSIER: meertaligheid

In Brussel spreken veel mensen meer dan één taal. Jij misschien ook wel. En dat is best cool. Ontdek hier alles over meertaligheid!