Ramadan ook dit jaar net een beetje anders

Op dinsdag 13 april is de ramadan gestart. Dat is de jaarlijkse vastenperiode voor moslims. Al voor de tweede keer moeten moslims vasten met strenge coronamaatregelen en dat is niet altijd zo makkelijk.

Wat is de ramadan juist?

De ramadan is de naam van de maand waarin moslims vasten. Dan eten en drinken ze niet van de dageraad (dus nog voor zonsopgang) tot de zonsondergang.🌅

Maar het is vooral een periode van samen zijn, solidariteit en voor elkaar zorgen.✊ “In deze maand lezen we ook veel in het gebedenboek, de Koran. Het is ook een maand waar je extra hard je best doet om goed te zijn voor de mensen rond je,” zegt Kawtar uit Molenbeek.

Het is de bedoeling dat elke moslim meedoet met de ramadan. Maar mensen die ziek zijn moeten natuurlijk niet mee vasten. En ook kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen zijn niet verplicht om de vastenmaand te volgen.

Het abc van de ramadan

Tijdens de ramadan hoor je vrienden of mensen in jouw omgeving waarschijnlijk vaak spreken over de volgende woorden, maar wat betekenen ze juist?

20210413 ramadan suhoor dadels koffie

SUHOOR

Dit is de maaltijd die moslims ’s ochtends vroeg eten, voor het vasten begint. Nadien mag er niet meer gegeten en gedronken worden tot ‘s avonds.

Maar eerst moet er gebeden worden en dat gebed heet het fajr-gebed (zie volgend puntje).

20210413 ramadan ochtendgebed fajr

FAJR

Dit is het ochtendgebed. Het is het eerste gebed van de vijf gebeden die ze per dag doen. Na dit gebed wordt er gegeten (zie ook Suhoor hierboven).

20210413 ramadan iftar maaltijd

IFTAR

Iftar is de maaltijd die ’s avonds gegeten wordt als de zon is ondergegaan.

In normale tijden komen dan ook vrienden en familie op bezoek. Maar door de strenge coronamaatregelen mag dat nu even niet. De iftar zal de komende maand dus telkens enkel met de leden van het eigen gezin gehouden worden (en eventueel ook met het knuffelcontact van het gezin).

20210413 ramadan avondgebed maghrib

MAGHRIB

Dit is het avondgebed en ook een van de vijf dagelijkse gebeden. De Maghrib is ook het moment waarop er weer gegeten mag worden omdat de zon is ondergegaan.

20210413 ramadan zakat aalmoes charity

ZAKAT

Zakat is zeer belangrijk voor moslims. Het betekent dat je mensen die het minder goed hebben, helpt. Dat kan door bijvoorbeeld deze mensen uit te nodigen om bij jou te komen eten.

Door corona mag dat nu echter niet en daarom kiezen veel moslims ervoor om dit jaar geld te geven aan goede doelen om zo anderen te helpen.

2020602_kawtarensalma_suikerfeest
© Kawtar & Salma

EID-UL-FITR

Dit is de islamitische feestdag op het einde van de ramadan, als de vastenperiode voorbij is. Dit jaar valt Eid-ul-fitr op 12 mei. Eid-ul-fitr betekent letterlijk: het feest van het breken van het vasten.

Deze dag wordt ook wel het Suikerfeest genoemd maar eigenlijk klopt die naam niet helemaal. Het zit zo:

De laatste dag van de vastenmaand is ook een feest van dankbaarheid. In het Turks noemen ze dat 'Sükür Bayrami’. Omdat de woorden Sükür (= dankbaarheid) en Seker (= suiker) heel lang geleden in oude brieven op dezelfde manier werden geschreven, zijn mensen de benaming 'Sükür Bayrami' gaan vertalen als Suikerfeest. Maar eigenlijk is dat dus een foute benaming.

Coronamaatregelen

Familie is extra belangrijk tijdens de vastenperiode. In normale tijden komen veel moslims na zonsondergang samen om met vrienden en familie te eten of worden er maaltijden georganiseerd waar iedereen op welkom is. 👨‍👩‍👧‍👦

Maar door corona 😷 ziet de ramadan er opnieuw anders uit en wordt de vastenmaand vooral binnen het eigen gezin gevierd. Geen grote familiefeesten of bijeenkomsten in de moskeeën dus.

Hopelijk kan de ramadan volgend jaar wel weer gevierd worden zoals het hoort!