Nieuws

Zomervakantie wordt korter voor Franstalige scholen

© Belgaimage
| Leerlingen uit het Franstalig onderwijs zullen in 2022 al op 29 augustus op de schoolbanken zitten.

Er is beslist dat leerlingen uit het Franstalig onderwijs vanaf volgend jaar twee weken minder zomervakantie hebben. 📚 🎒 Maar wat betekent dat nu precies?

Normaal gezien start het schooljaar toch op 1 september? 🚌

NEEN, dat is dus niet langer zo. Nog niet volgend schooljaar maar vanaf het schooljaar 2022-'23 zullen leerlingen uit het Franstalig onderwijs (in Wallonië én Brussel) al beginnen op 29 augustus 2022. Het schooljaar zal ook iets langer duren. In het Franstalig onderwijs start de zomervakantie dat schooljaar immers pas op 7 juli 2023.

Kinderen uit het Franstalig onderwijs zullen dus 7 weken zomervakantie hebben. Dat is twee weken minder dan in het Nederlandstalig onderwijs.

Vallen er dan zo maar twee weken vakantie weg? 🌴

NEEN. De zomervakantie wordt misschien wel korter, maar de herfst- en krokusvakantie krijgen er allebei een weekje bij. Ze zullen dan niet 1 week, maar 2 weken duren! Voor de kerst- en paasvakantie verandert er niets.

Waarom veranderen Franstalige scholen de indeling van het schooljaar?

Volgens vele pedagogen (= experts over onderwijs en opvoeding) zorgt de zomervakantie voor een té lange pauze in het leerproces van kinderen. 👨🏽‍🎓 Maar ze vinden ook dat de herfst- en krokusvakantie te kort zijn om even tot rust te komen. 🥱

Hebben de scholen in Vlaanderen ook twee weken minder vakantie?

NEEN, voor Nederlandstalig scholen (ook de Nederlandstalige scholen in Brussel) verandert er voorlopig niets. Zij zullen het schooljaar 2022-'23 dus gewoon beginnen op 1 september 2022.