Doen!

Ouders niet toegelaten: Remember the dragons

© BERLIN

Al eens gehoord van BERLIN? Natuurlijk denk je meteen aan de stad 'Berlijn' in Duitsland, maar het is ook een Belgische theatergroep! Niet alleen in België zijn ze bekend, maar ook tot ver in het buitenland! Tijdens hun nieuwe voorstelling Remember the dragons, voor kinderen en hun familie, zullen weer alle monden open vallen van verbazing.

Remember the dragons lijkt een beetje op één van BERLIN's vorige voorstellingen Perhaps all the dragons (590 opvoeringen!), die ging over moedige keuzes die het leven kunnen veranderen. Deze keer zijn niet alleen kinderen welkom, maar de hele familie.

De kinderen zelf zitten middenin een grote installatie van 30 schermen die met elkaar in contact staan. Daarop zijn 30 verschillende verhalen te zien. De makers van de voorstelling, Yves Degryse en Tom Struyf, verzamelden doorheen vele jaren, vele verhalen. Echt gebeurd of persoonlijk. En die brengen ze nu samen in het theater.

Draken

Ouders worden weggehaald bij hun kinderen, en in een zaaltje apart gezet. Ze volgen de kinderen tijdens de voorstelling en krijgen ook verhalen te zien. Het moment dat ze elkaar terugzien, weten ze niet meer welk verhaal waar was of wat een leugentje was.

Maar wat hebben draken (=dragons) hier eigenlijk met verhalen te maken? De theatermakers ontdekten dat in sommige delen in China, volwassenen een drakenfeest geven wanneer kinderen voor het eerst betrapt worden op een leugentje! Een feest in plaats van straf! Want liegen we niet allemaal af en toe?

Of zoals Rainer Maria Rilke het zegt: "Perhaps all the dragons in our lives are princesses who are only waiting to see us act, just once, with beauty and courage." ("Misschien zijn de draken in ons leven wel prinsessen die wachten tot ze ons iets zien doen, gewoon één keertje, met schoonheid en moed." red.)

RTD10__c_Berlin-e46c4dd8f53fc31110bafb18826d682f-festival-m
© BERLIN

Verhalenvertellers

Eén van de vertellers is Anuna De Wever. Je herkent haar naam vast van de marsen door klimaatspijbelaars die ze de voorbije weken organiseerde. In deze voorstelling vertelt ze wel een heel ander, persoonlijk verhaal.

Met andere woorden: iets wat je je niet kan inbeelden dat ooit zou gebeuren, kan ineens toch gebeuren! Je begint te twijfelen of verhalen wel waar zijn, of helemaal niet. Maar is dat eigenlijk wel zo belangrijk?....

Remember the dragons is er voor kinderen vanaf 11 jaar en enkel zij kunnen een ticket kopen. De ouders mogen gratis mee. De voorstelling is op 10 februari om 11, 14 en 16 uur in BRONKS (Varkensmarkt 15 in Brussel). Meer info vind je op de website van BRONKS.

Bekijk hier de trailer van de voorstelling:

Bekijk hier de trailer van Remember the Dragons