De Slaapkamer

Alaa (11): ’ Ik ga graag naar school, maar ik kan er ook heel boos op worden’

© Saskia Vanderstichele
| Alaa is elf en woont in Anderlecht. Ze heeft twee oudere zussen en wil later graag architect worden. "Ik zal hard en veel moeten werken daarvoor. Maar ik teken wel graag."

Elke week bezoeken we de slaapkamer van een ket. Deze week is dat bij Alaa, elf jaar oud, in Anderlecht. Ze slaapt met haar zussen Hajar, vijftien jaar, en Rita, zeventien jaar, op de bovenste verdieping van hun huis. Alaa woont graag in Brussel, al zouden er meer vuilnisbakken mogen komen. “In de straat waar ik woon is er geen enkele”, zegt ze.

▶️ Wat vind je leuk aan Anderlecht?

Alles is dichtbij. In de Wayezstraat, iets verderop, kan je alles kopen wat je nodig hebt. Eten, kleren, enzovoort. Ik zou nergens anders willen wonen dan in Anderlecht. 🏠 Soms ga ik ook naar Jette of Vorst omdat mijn nichten en neven daar wonen, of naar Molenbeek om te shoppen. 🛒

▶️ Stel dat je iets aan Brussel zou veranderen, wat zou dat zijn?

Minder vuil op straat en meer vuilnisbakken. Op sommige plekken zijn er bijna nergens vuilnisbakken. In de straat waar ik woon is er geen enkele. 😖

▶️ Waar word je weleens boos om?

School. Ik ga graag naar school, maar ik kan er ook heel boos op worden. Op de meesters, op de juffen en op de andere leerlingen. 👨‍🏫 Ik hou er niet van om dingen te moeten doen die ik niet wil doen. Ik vind dat ik mag doen wat ik wil en dat niemand daar iets op te zeggen heeft.

▶️ Wat vind je het leukste aan jezelf?

Mijn humor! Ik kan veel lachen. Mijn zussen hebben ook humor, maar niet zoals ik. Op school lach ik veel samen met mijn vriendinnen. 😄

▶️ Beschouw jij jezelf als Marokkaans, of Belgisch, of beide?

Ik ben half Marokkaans. Mijn papa is Marokkaans en mijn mama ook, maar ik ben Belg. Ik heb de Belgische nationaliteit.

▶️ Vind je het fijn dat je ook de Marokkaanse nationaliteit hebt?

Ja. Hier is het fijner om te wonen, maar ik vind het niet zo leuk om in België te blijven tijdens de grote vakantie. ✈️ Dan gaan we beter naar Marokko. Niet voor twee maanden, want dan verveel ik mij daar ook.

▶️ Wat wil je graag worden later?

Architect. Dan zal ik hard en veel moeten werken, maar ik teken graag. 📝

▶️ Jij spreekt Frans én Nederlands...

En ook Arabisch! Met mijn vader spreek ik Arabisch en met mijn zussen vooral Frans. Nederlands spreek ik enkel op school.

▶️ Vind je het leuk dat je naar een Nederlandstalige school gaat?

Ja, want leerlingen op Franstalige scholen kunnen niet zo goed Nederlands als wij. Bijna iedereen spreekt Frans en dus hebben we een taal meer dan zij. Ik leer nu ook al een beetje Engels door een spelletje op mijn gsm: Duolingo. 📱

▶️ Waar gebruik jij je smartphone nog voor?

Om te chatten met vrienden en familie, films kijken en TikTok. 💬 Ik kijk soms films terwijl ik andere dingen doe, zoals koken. Ik had mijn eerste smartphone toen ik zeven was, maar ik vind niet dat ik hem te veel gebruik. 📵 Mijn neven en mijn zussen zitten er veel meer op dan ik.

▶️ Heb je ooit als iets gedaan waar je echt trost op bent?

Op dit moment, het interview met BRUZZ. 🎤 En vorige week ben ik met mijn klas naar het Brussels parlement gegaan. We mochten stemmen over verschillende ideeën. Een ervan was over het feit dat de Franstalige scholen twee weken vakantie hebben en de Nederlandstalige scholen één week. 🗳️

▶️ Wat denk jij daarover?

Ik vind het beter om één week herfstvakantie te hebben en twee maanden grote vakantie, want in de zomer gaan we op vakantie en in de herfst niet.

▶️ Als je huis in brand staat, wat neem je dan mee?

Mijn telefoon! Alles zit daarin. Vooral mijn foto’s zijn belangrijk voor mij. 📸

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.