De Slaapkamer

Amira (11): ‘Samen zijn met familie en vrienden is het leukste aan het leven’

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer. Deze week is dat bij Amira (11) uit Molenbeek. Ze zijn met zes thuis én er is een vriendin op bezoek, die aandachtig meeluistert tijdens het interview. “Het is druk, maar ik vind dat meestal wel leuk, dan ben je nooit alleen.”

▶️Het is hier gezellig druk.
Dat is meestal zo. Ik heb een grote broer en twee kleine zussen, een tweeling. Ik vind dat meestal wel leuk, dan ben je nooit alleen, maar niet altijd. Het hangt ervan af hoe ik me voel. Soms praten ze veel 's nachts en wil ik gewoon slapen.

▶️Je zit bij de weekendschool TADA. Vertel eens, wat is dat?
Ik wil weten wat ik wil worden als ik groot ben. Ik weet het echt nog niet, misschien fotograaf of advocaat.

▶️Waarom?
We zijn naar een rechtbank geweest, dat vond ik wel cool. Ik vind het ook leuk om foto’s te maken. Meestal maak ik foto’s met mijn gsm, bijvoorbeeld van de zonsondergang of bloemen. Mijn mooiste foto ooit was in Marokko, van de zonsondergang en de zee.

▶️Heb je al je eigen smartphone?
Ja, ik zit te veel op mijn gsm. Soms loop ik rond in huis met mijn gsm in mijn handen. Daar moet ik echt mee stoppen. Op school wordt mijn gsm afgenomen, maar in het weekend gebruik ik hem te veel.

▶️Waarvoor gebruik je je gsm?
TikTok, met vrienden praten, foto’s maken, spelletjes spelen. Ik heb nu een limiet gezet op TikTok, elke dag mag ik er dus maar een uurtje op. Soms verwijder ik de app en download ik die weer zodat ik er tóch meer op kan. Ik heb echt een probleem, ik kan mij niet concentreren op mijn huiswerk.

Ik luister ook te veel naar muziek. In mijn religie is mijn muziek niet echt haram (verboden), maar ik zou toch beter naar de Koran luisteren. Ik bid wel vijf keer per dag.

▶️Wat vind je leuk op school?
Ik ben geen grote fan van school. Ik hou er niet van om vroeg wakker te worden en pas om 15 uur thuis te zijn. Het leukste vak vind ik wiskunde. Ik ben er niet heel goed in, maar wel beter dan in taal.

▶️Hoe ziet jouw favoriete dag eruit?
Als ik wakker word, hoop ik dat ik niet te moe ben. Dan ga ik naar school en spelen we veel spelletjes. Ik hoop dat we extra mogen voetballen en dat ik pasta mag eten. Ik hou erg veel van pasta, het liefst met roomsaus en spinazie.

▶️Ik zie veel gezelschapsspelletjes in de kast.
We spelen vaak spelletjes zoals ‘Mens Erger Je Niet!’ en ‘Monopoly’. Ik hou er ook van om make-up aan te doen. Soms test ik wat uit op mijn zusje.

▶️Woon je graag in Molenbeek?
Een beetje. Mijn moeder is geboren in Nederland, wij gaan er vaak naartoe. Ik vind het ook leuk om daar te zijn. Ze woonde niet echt in de stad, maar in een klein dorpje naast Utrecht. Iedereen kent iedereen en dat is wel leuk. De kinderen kennen elkaar en spelen samen buiten. Ik heb er ook zelf zo’n negen maanden gewoond.

▶️Mis je Nederland soms?
Een beetje. Maar ook in Brussel is het leuk. Er is een klein winkeltje hier beneden met fruit en groenten. Tijdens de ramadan brengen we altijd eten naar de mensen die er werken. Ze kunnen niet naar hun familie om te eten. Zij vasten ook, we kennen hen heel goed intussen.

▶️Wat is je droom?
Dat ik een keer een hoofddoek kan dragen. Ik wil dat wel doen, maar soms ook weer niet. Binnenkort ga ik veranderen: mijn kleren, hoe ik eruit ga zien ... Ik voel me wel mooi met een hoofddoek, maar nu wil ik nog mijn haren laten zien. Ik mag wel al een hoofddoek dragen als ik dat wil, mijn ouders laten mij zelf kiezen.

▶️Wat vind je het leukste aan het leven?
Samen zijn met familie en vrienden. Omringd zijn door de mensen van wie ik hou.

Mag BRUZZ ook langskomen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.