De Slaapkamer

Anna (12): ‘Ik hou van fietsen, maar dat is nu te gevaarlijk’

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Anna (12) uit Schaarbeek. “Als ik in bed lig, denk ik soms uren na over grote vragen die ik mezelf al mijn hele leven stel en waar eigenlijk geen antwoord op is.”

▶️ Er is veel te zien in jouw slaapkamer.
Ik vind het leuk om mijn kamer gezellig in te richten. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen. Soms koop ik die, soms vind ik iets op zolder of geven mijn zussen mij dingen. Ik heb een oude vioolkist gepimpt met plantjes en op het kastje staan oude bierflesjes met bloemen erin. Ik ben ook bezig met een fotomuur. Later wil ik binnenhuisarchitect worden.

▶️ Wat is het nieuwste in je kamer?
Een olifantenbakje, dat ik van mijn zus heb gekregen. Al sinds ik heel klein was, zijn olifanten mijn lievelingsdieren. Ik weet eigenlijk niet precies waarom. Ik vind het vooral fascinerend dat ze zo groot zijn.

▶️ Ik zie ook posters hangen van bekende zangeressen.
Ik luister met mijn zussen veel naar K3. Dat is een beetje een rare gewoonte, want de meeste twaalfjarigen luisteren daar niet meer naar. Ik vind vooral de oude liedjes leuk, die ik vroeger als kind veel afspeelde en meezong. Ik hou van de energie die ik in niet veel andere liedjes terugvind.

▶️ Wat doe je nog graag met je zussen?
Soms gaan we samen winkelen in het centrum. Dan kopen we vintage kleding. Kleding bij tweedehandswinkels is specialer, omdat andere mensen die niet hebben. En het is ook goedkoper. Laatst kocht ik een Adidas-jasje voor maar vier euro. Als ik naar school wandel, kom ik langs een vintage winkel. Daar kijk ik vaak even naar binnen om te zien of er iets leuks hangt.

▶️ Hoe is het om in Schaarbeek te wonen?
Er hangt een goede sfeer. De buren zijn heel vriendelijk. Het Josaphatpark is niet ver, en ik vind het fijn om daar te voetballen. Met één tram geraak je gemakkelijk in het centrum.

▶️ Dus je mist niks in Schaarbeek?
Er zouden wel meer fietspaden moeten zijn, die vind je hier in Brussel gewoon niet. Ik hou van fietsen, maar de weg naar school is nu erg gevaarlijk. Soms zijn er wel fietsstroken, maar die zijn klein en auto’s rijden daar ook overheen. Dat moet echt beter.

▶️ Ik heb gehoord dat jij twee slaapkamers hebt.
Mijn papa en mama zijn gescheiden. Mijn papa woont in Evere. Mijn slaapkamer daar is kleiner, maar nog steeds goed.

▶️ Hoe vind je het dat jouw papa en mama niet meer samen zijn?
In het begin vertelde ik het aan niemand, behalve aan mijn beste vriendin Marie. Ik vond het moeilijk om erover te praten omdat het een onderwerp is waar je niet zo makkelijk over begint. Dat maakte me verdrietig en dat vond ik niet leuk.

Ik kan er ook niet tegen als andere mensen verdrietig zijn. Als mijn mama begint te wenen, probeer ik haar direct te troosten. Nu kan ik er beter over praten. Ik heb me eroverheen gezet. Misschien is het ook beter zo, want nu is er tenminste geen ruzie meer.

▶️ Maak je je wel eens ergens zorgen over?
Niet per se, maar ik kan wel lang nadenken over dingen als ik in bed lig. Dan denk ik na over grote vragen die ik mezelf al mijn hele leven stel en waar eigenlijk geen antwoord op is. Hoe kan taal ooit ontstaan zijn als niemand ze begreep? We weten dat er planeten zijn, maar wat als er een planeet is, precies zoals de aarde? En wat als daar mensen wonen die net zo’n leven leiden als wij? Soms kan ik daar echt uren van wakker liggen.

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.