De Slaapkamer

Assil (11): ‘Als we het geld beter verdelen, zullen er minder problemen zijn’

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Assil (11) die samen met haar ouders en twee broers in Sint-Joost woont. “Mijn lievelingsvak is wiskunde, want zodra je dat snapt, is het gewoon een soort van spelletje. Alsof je raadsels mag oplossen in de klas.”

▶️ Ga je graag naar school?
Ja, mijn lievelingsvak is wiskunde. Vanaf je dat snapt is het alsof je raadsels mag oplossen in de klas! W.O. vind ik ook leuk, omdat we over geschiedenis en gladiatoren leren. Taal is niks voor mij: tijdens spelling doet mijn hand altijd pijn door al dat schrijven.

▶️ Is er iets waarover je graag meer zou willen leren?
Niet echt meer, maar soms zou ik wel graag op een andere manier willen leren. Stilzitten en schrijven vind ik saai. Ik vind het veel leuker om dingen te doen. Dat is ook een beetje waarom ik van school ben veranderd. Nu leer ik veel meer door te doen.

▶️ Mis je je klasgenootjes van je vorige school?
Niet echt, want ik zie hen nog bijna elke week tijdens de kookles. We mogen zelf kiezen wat we koken: sushi’s, noedels,... En als de les gedaan is, mag je altijd proeven.

▶️ Vandaag heb je cake gemaakt, hij is superlekker!
Dank je, dat heb ik niet in de kookles geleerd, maar via een YouTubekanaal. Daar legt iemand stap voor stap uit welke ingrediënten je nodig hebt en hoe het recept in elkaar zit. In deze cake zitten eieren, vanille, suiker, siroop, bloem,... Het is supergemakkelijk.

▶️ Wil je dan later kok worden?
Nee, ik wil dokter worden en mensen helpen. Chirurg om precies te zijn, want ik wil graag opereren. Als chirurg is elke dag anders, je weet totaal niet wat er gaat gebeuren of wat je kan verwachten. Dat vind ik net spannend.

▶️ Hoe zou je aan je beste vriendin uitleggen hoe het is om in Sint-Joost te wonen?
Moeilijke vraag … Ik zou sowieso overdrijven en veel fantasie gebruiken. Ik zou vertellen over mijn vriendinnen, de parken, het zwembad, de moskee ... Vooral over de leuke dingen!

▶️ Zijn er dan ook veel slechte dingen?
Niet echt, maar er is wel veel armoede. Als ik met mijn ouders ga winkelen, zie ik vaak mensen die op straat leven. Mama gaat soms met een groep de straat op om boterhammen, water en kledij uit te delen. Ik ben zelf al meegegaan. Dat is belangrijk en ik ben er trots op, maar je kan niet iedereen helpen op die manier.

▶️ Hoe moeten we dat probleem dan wel aanpakken?
Ik denk dat we arme mensen een beter leven kunnen geven door geld te vragen aan de koning of aan andere rijke mensen. Als we het geld beter verdelen, zullen er volgens mij minder problemen zijn.

Mag BRUZZ ook langs komen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.