Backstage in de AB

© Saskia Vanderstichele

Wist je dat ook de stoerste rockers graag Kinder Surprise-eitjes eten? De leerlingen van Floralia hoorden dat backstage bij de Ancienne Belgique.

HET PODIUM

Een lange rij fans die buiten concertzaal Ancienne Belgique staan te wachten op hun The Vamps mogen we zo voorbijlopen. Want wij hebben een afspraak met Kevin Mc Mullan, Ancienne Belgique. Hij neemt ons mee naar waar maar weinig mensen mogen komen: backstage!

Hoelang bestaat AB al?
KEVIN: AB bestaat al zestig jaar. Maar op deze plaats in Brussel worden er al heel lang concerten en spektakels georganiseerd. Grote sterren als Jacques Brel en Edith Piaf stonden hier op het podium. De eerste artiest die optrad in de vernieuwde AB, was Will Tura.

Wat voor soort optredens vinden hier plaats?
KEVIN: Het leuke aan de AB is dat er allerlei concerten plaatsvinden. Alle genres komen aan bod, behalve klassieke muziek. Er zijn wel meer dan driehonderd concerten per jaar, dus is er voor elk wat wils.

Hoeveel mensen kunnen er naar een concert komen?
KEVIN: Er zijn twee zalen. In de grote zaal is er plaats voor tweeduizend mensen. Er is ook een kleinere zaal, de club, daar spelen vooral nieuwe, nog onbekende artiesten. Daar kunnen tweehonderdtachtig mensen genieten van een concert. Wist je trouwens dat Adele in 2008 in de club speelde?

Hoeveel mensen werken er in AB?
KEVIN: Er werken hier vijfenveertig mensen. Ikzelf ben verantwoordelijk voor de perscontacten. We hebben ook mensen voor licht en geluid, voor ticketverkoop en security. Er zijn twee restaurants: één voor bezoekers en één voor de crew en artiesten.

Artiesten hebben meestal een rider, een lijst met wensen die ze in hun kleedkamer willen. Wat is het gekste wat artiesten in AB al gevraagd hebben?
KEVIN: Soms vragen artiesten om de muren van de kleedkamer in één bepaalde kleur te schilderen, maar daar gaan we meestal niet op in. Artiesten vragen meestal fruit of speciale drankjes die we moeten laten invoeren. Maar een gekke vraag die we ooit kregen kwam van de rockband Mötley Crüe.
Die stoere rockers wilden graag zes eitjes van Kinder Surprise in de kleedkamer.

cartoon gouden toilet
© Henri

Hoe brengen artiesten hun tijd voor het concert door?
KEVIN: De crew begint ’s morgens met de opbouw van het podium. Via enkele liften wordt alle materiaal op het podium geplaatst. De artiesten komen meestal in de namiddag aan. Ze doen dan een soundcheck, bereiden zich voor in hun kleedkamer, spreken met journalisten en krijgen een lekkere maaltijd die door onze chef speciaal voor hen wordt klaargemaakt in het artiestenrestaurant.

Door: Camelia, Rania, Marie, Masha, Declerd, Sasha, Nassim, Edessa, Talia, Kristina, Farbod, Davina en leerkracht Jan.

de piano cartoon
© Pauline en Steven