Chizzy (9): ’Ik vind het fijn om mensen blij te maken’

© Saskia Vanderstichele

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Chizzy (9). Ze woont met haar jongere broertje, oudere tweelingbroer en -zus, moeder en oma in Molenbeek. Rechter worden lijkt haar wel iets. “Hoe hard is het om rechter te zijn?”

▶️ Je slaapt in een stapelbed, met wie deel je dat?
Ik slaap onder en mijn zus slaapt boven. 's Avonds luistert ze in bed naar muziek met haar koptelefoon, maar die werkt niet zo goed, want ik kan het ook horen. Als die rustige muziek in mijn oren komt, val ik zo in slaap. 💤

▶️ Hoe is het om met zo veel mensen samen te wonen?
Leuk, want we lachen veel samen. Vandaag ging ik met mijn broer en zus nieuwe stoelen halen met de metro. Iedereen staarde naar ons, dat was supergrappig. Mijn oma maakt ‘s ochtends het ontbijt, dat kan ze heel goed. Ze maakt chocolademelk op precies de goede temperatuur.

▶️ Ik heb van je zus gehoord dat je goed kunt dansen.
Ik ben een semiprofessionele danseres, actrice en model (Chizzy werkt onder meer mee aan de productie What remains van Zoë Demoustier). Het is zo leuk om op het podium te staan en dat mensen in de zaal dan zeggen ‘wauw'! Ik vind het fijn om mensen blij te maken. Soms word ik herkend op straat.

▶️ Wat wil je later worden?
Rechter! Ik dacht altijd: hoe hard is het om rechter te zijn? En toen dacht ik: waarom kan ik niet proberen om dat te worden?

▶️ Wat ga je doen als rechter?
Mensen helpen en zorgen dat ze veilig zijn, dat is superbelangrijk. Iedereen kan een fout maken, dat is niet erg. Maar je mag de fout niet negeren. Er moet dan wel iets gebeuren.

▶️ Als je rechter wil worden, moet je wel heel lang leren.
Dat weet ik. Als ik hard blijf werken, kan ik dat bereiken. Ik wil liever hard werken en krijgen wat ik wil, dan niet hard werken en niet krijgen wat ik wil.

▶️ Wat heb je deze zomer gedaan?
We zijn naar de zee gegaan in Oostende, ik heb gedanst en we picknickten met mijn familie en we gingen naar de kerk. Zoveel fijne dingen!

▶️ Ga je graag naar de kerk?
Ja, het is leuk om te leren over God en wat hij heeft gedaan voor ons. Ik bid ook twee keer per dag. 's Ochtends doen we dat in mijn moeders kamer, met z’n allen op het bed.

▶️ Wat is er anders in Oostende?
Je hebt daar veel van die witte vogels, meeuwen. Die zie je nooit in Brussel.

▶️ Hoe is het om in Molenbeek te wonen?
Dit is een plek waar veel mensen niet willen zijn omdat ze slechte dingen hebben gehoord, maar ik ben juist fier om hier te wonen. Voor mij is Molenbeek niet gevaarlijk.

▶️ Wat zou je veranderen als je de baas was in Molenbeek?
Ervoor zorgen dat mensen minder agressief zijn, want Molenbeek is wel een agressieve plek.

▶️ Hoe zou je dat doen?
Ik zou naar die mensen toe gaan en zeggen: ‘Je wil niet dat anderen bang voor je zijn, want dan kun je minder vrienden maken. Het is juist leuk om open te zijn.’

▶️ Wat is je grootste wens?
Dat al het gezonde eten lekker smaakt! Gezond eten is belangrijk, maar soms saai. Broccoli vind ik bijvoorbeeld echt saai.

Mag BRUZZ ook langskomen in jouw slaapkamer? 🛏

Wil je ook graag meewerken aan de rubriek De Slaapkamer? Stuur dan een e-mail naar dit adres 📧 en vertel ons een beetje over jezelf.

De reeks 'De Slaapkamer' verschijnt iedere week in BRUZZ-magazine, op de website BRUZZ.be en natuurlijk op BRUZZKet.be en het Instagramkanaal van BRUZZKet.

De Slaapkamer

Elke week bezoeken we een Brusselse ket in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.