KLIK

De aarde warmt op! Maar is dat niet leuk?

De aarde warmt op?! Dat horen we in het nieuws. Maar is dat niet leuk? Dat het wat warmer wordt in België? Spelen in het park, in het zonnetje liggen, ijsjes eten… Dat zijn toch leuke dingen! Wat is nu juist het probleem? Hoe komt het? Wat zijn de gevolgen?

Het Broeikaseffect

In de lucht zijn er gassen, die noemen we broeikasgassen. Die gassen houden de warmtestralen van de zon een stuk tegen. Sommige stralen weerkaatsen waardoor het op de aarde een goede temperatuur is. Als die broeikas er niet was dan zou het -18°C zijn. Eén van de broeikasgassen is koolstofdioxide (=CO2). CO2 komt in de lucht door dingen te verbranden zoals fossiele brandstoffen, vb. aardolie, aardgas, hout, benzine,… Nu is er te veel CO2 in de lucht. De aarde warmt op en dat is niet goed voor de natuur.

20190220 imelda tekening1 broeikaseffect

Te veel CO2

Als er te veel CO2 in de atmosfeer zit is dat slecht voor de aarde. Olie, aardgassen en de productie van cement stoten 32,6 miljard ton CO2 uit per jaar. Als bossen afgebrand worden dan komt er 3,3 miljard ton CO2 per jaar bij. Planten en bomen nemen 10,6 miljard CO2 per jaar op en ze maken er zuurstof (=O2 ) van. Wij ademen de O2 in. Dus als er te veel bomen gekapt worden dan is er geen gezonde lucht meer over en dat heeft zware gevolgen.

20190220 imelda tekening2 bomen CO2

Gevolgen

1. De natuurrampen

Als de aarde meer dan twee graden Celsius opwarmt gaan er meer natuurrampen zijn. De ijskappen smelten en het water gaat stijgen. Er gaan meer overstromingen zijn. Een stuk van ons land gaat onder water komen te staan. Het kan ook dat er meer bosbranden gaan zijn. In het zuiden van Europa gaat er extreme droogte zijn en er zal een verwoestijning zijn. Ook in ons land zullen er vaak hittegolven zijn. Er zal harde regen voorkomen. Het gevolg van de natuurrampen gaat zijn dat de planten moeilijker gaan groeien en sommige producten duurder gaan worden bv. rijst, chocolade en koffie.

2. De dieren sterven uit

De opwarming van de aarde heeft veel gevolgen. Ook de dieren sterven uit door de mensen die de aarde vervuilen.

  • De ijsberen sterven uit want het ijs smelt.
  • De walvissen sterven uit omdat ze plastic eten.
  • Vleermuizen in Australië sterven uit door de warmte.
  • De schildpadden sterven uit door het plastic in de zee.
  • De orang-oetan sterft uit doordat de mensen de bomen hakken.

De klimaatbetoging

De zesdejaars stapten zelf ook mee tijdens de klimaatmars.