Beestig Brussel

De hitsige heggenmus voelt de lente al

© Romain Dumont de Chassart

In de rubriek ‘Beestig Brussel’ laten we je telkens kennismaken met een dier dat leeft in onze stad. Wat is het, en waarom leeft het hier? Deze week: de heggenmus.

Vogels die in de stad overwinteren, die zijn er genoeg. Maar als je in februari of zelfs januari een vogel hoort zingen dan is de kans groot dat het om de heggenmus gaat. Het beestje houdt van dicht struikgewas en hagen en voelt zich vooral thuis in tuinen in de stad. 🏡

De vroege zang van de heggenmus betekent dat de vogel heel goed aanvoelt wanneer de dagen langer beginnen worden. De heggenmus gaat al erg vroeg broeden, soms al vanaf maart.

Opmerkelijk ook: een koppel heggenmussen tolereert vaak een tweede mannetje rond het nest, het zogenaamde bèta-mannetje. Dat tweede mannetje paart meestal ook met het vrouwtje en neemt zelfs een deel van de broedzorg over. 🐣 Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen verschillende partners hebben.

Al dat paren zorgt voor twee keer per jaar een nest met turquoise eitjes. Het nest is gewoonlijk zo goed verstopt in dicht struikgewas, dat de eieren zelf niet gecamoufleerd moeten zijn.

De Heggenmus-ID

  • Latijnse naam: Prunella modularis
  • Hoe herken je mij? Ik heb duidelijke, donkerbruine strepen op de zijkant, lichtkleurige poten en een spitse snavel. Ik kan erg goed zingen. Ik klink helder en metalig.
  • Lengte: Ik word tot 14 centimeter groot, ongeveer even groot als de huismus.
  • Karakter: Ik ben graag alleen en op mezelf. Je zal mij zelden in groep zien. 
  • Op het menu: Insecten, spinnen en andere kleine bodemdiertjes.
  • Woonplaats: Jouw tuin!

Wil je zelf tuinvogels tellen? 👀

Dat kan tijdens het grote vogelweekend van Natuurpunt op 28 & 29 januari!